Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako se pametno sunčati?

Preuzmite sliku

S lijepim vremenom počela je i sezona sunčanja, u nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako da se sunčate i sačuvate svoju kožu.

Vrlo je važno da koristite kremu, mlijeko ili ulje za sunčanje obavezno sa visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ako se planirate satima izlagati suncu, ni to neće pomoći vašoj koži. Najbolje je da izbjegavate sunce u najtoplijim periodima dana, ili da pravite pauze dok se sunčate i odlazite u hlad.

Počnite postepeno sa sunčanjem u prvih nekoliko dana dok vam koža malo ne potamni. Nakon što dobijete “prvu boju” možete se duže izlagati sunčevim zrakama, ali zapamtite da je za vas najbolje da izbjegavate period između 12 i 16 sati.

Vjetar je vaš neprijatelj! Najveću opasnost za kožu predstavlja vjetar, vrućina se ne osjeća dok on puše. Međutim, efekti sunčanja nisu ništa blaži. Vrlo je važno da i tad pazite na svoju kožu.

U slučaju da izgorite pokušajte sa nekim narodnim lijekom. Možete bolna mjesta namazati jogurtom, jer on hladi kožu i izvlači temperaturu.

Također, soda bikarbona razmućena u vodi se može koristiti za opekotine.

Savjetujemo vam da čuvate svoju kožu, i postepeno se izlažete suncu. Nakon sunčanja obavezno nanesite hidrantno mlijeko za tijelo, ili specijalno mlijeko nakon sunčanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,