Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako se noću rashladiti dok su velike vrućine? Isprobajte ovih nekoliko trikova

Preuzmite sliku

Iako je većina ljudi jedva dočekala toplo vrijeme, spavanju tokom toplinskog vala se niko ne veseli, ali postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti kako se noću ne biste pregrijali.

Stručnjaci iz kompanije Mattress Online su za Metro sastavili popis savjeta koji će vam pomoći da i kad su temperature jako visoke dobro spavate

Boca s raspršivačem odličan je način da se rashladite, stoga držite malu bočicu napunjenu vodom pored kreveta. Jednostavno je napunite vodom i držite je u frižideru do spavanja – a tada ako se probudite u znoju uživajte u efektima hlađenja.

Navucite zavjese i otvorite prozore

Iako može koristiti kad je vani sunčano, izbjegavajte otvaranje zavjesa u spavaćoj sobi ako znate da je pred vama vruć dan. Naime zavjese će djelovati kao barijera, sprječavajući da sunce zagrije prostoriju. Ipak, otvorite prozor kako biste pustili zrak.

Protrljajte kockicu leda po zapešćima

Stručnjaci iz Mattress Online kažu da može pomoći i trljanje kockicama leda na točke pulsa; područja gdje su krvne žile dovoljno blizu kože da možete osjetiti puls, poput zapešća, vrata, unutarnje strane lakta i stražnje stranu koljena; jer održavanje tih tačaka hladnima pomaže u snižavanju ukupne tjelesne temperature.

Redovno mijenjajte posteljinu

Također, redovno mijenjajte posteljinu tokom toplinskog vala. Visoke temperature mogu uzrokovati razvoj bakterija u posteljini pa tokom ljetnih mjeseci mijenjajte posteljinu dva puta sedmično kako biste izbjegli ulazak u prljav i potencijalno vlažan krevet noću. Posteljinu uvijek perite na 60°C ili višoj temperaturi da ubije sve bakterije. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje