Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako se našminkati ukoliko imate smeđe oči?

Preuzmite sliku

Ukoliko ste vi jedna od dama sa smeđim očima, koje su možda zastupljenije od zelenih i plavih, onda ste na pravoj adresi, jer postoji nekoliko šminkerskih trikova kojima ćete i svoje oči istaknuti.

Profesionalni šminkeri smatraju da braon tonovi nude više mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti, i odabir palete boja. Riječ je o neutralnim nijansama koje se lijepo kombinuju sa velikim brojem sjena i eyelinera, a još jedna prednost je što se mogu upotrijebiti različite tehnike njihovog nanošenja. Šminkerka Maite Tuset ispred kozmetičke kuće MAC smatra da nijansa kože i kose nije presudna kada su dame sa smeđim očima u pitanju.

 • Prekršite pravila

  Nekada su postojala nepisana pravila, koja su nalagala da se dame šminkaju u skladu sa 3 osnovna parametra: bojom kose, nijansom tena i očiju. Sada, pak, postoji nova teorija koja poručuje da ne treba kombinovati hladne i tople tonove na usnama i očima. Jednom rječju, ukoliko ste se odlučili za sjenu zemljanih tonova, izbjegavajte ljubičasti karmin sa odsjajem. Kada se pridržavate ovog savjeta, nema razloga da brinete da li ste se odlučile za tamnoplavu, teget ili elektroplavu nijansu sjene, koja je spomenutoj šminkerki omiljena. Uz njih lijepo idu bronzane nijanse, sa satenskim i duginim odsjajem.

  Probajte provjerene nijanse

  Sjene u nijansi plavog patlidžana ili tamnog granata, u kombinaciji sa bronzanim i bakarnim prelivima, odličan su izbor, ali ne treba zaboraviti da crni eyeliner naglašava pogled i ljepotu dama sa braon očima. Pritom, savjet profesionalnih šminkera jeste da maskarom naglasite trepavice, za najbolje rezultate. Sa druge strane, Miguel Álvarez, takođe stručnjak iz ove oblasti ističe metalik sjene kao sjajno rješenje. Najbolje da koristite dekorativne proizvode kremaste strukture, umjesto praškastih, jer one nude više mogućnosti i sveukupno bolji izged.

 • Nijanse koje treba izbjegavati

  Pastelni tonovi plave i zelene koji naginju ka svetlim nisu dobar izbor, prema riječima Alvareza. On dodaje da kada niste sigurni koju nijansu sjene da nanesete, prvo iskoristite sve prednosti eyelina nera gornjem kapku i maskare. Na taj način postići ćete željeni efekat, bez osjećaja da ste se zaigrali. Naravno, ne postoje univerzalna pravila, te isprobavajte i lično se uvjerite šta pristaje, odnosno ne pristaje vašem licu i ličnosti. (Citymagazine)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,