Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako se može pomoći žrtvama porodičnog nasilja u karantinu?

Preuzmite sliku

Svijet se sve više povlači u svoje domove nastojeći suzbiti širenje novog koronavirusa, ali šta ako najveća opasnost živi s vama? To je scenarij s kojim je suočeno mnogo žrtava porodičnog nasilja u ovo vrijeme socijalnog distanciranja i karantina, kažu aktivisti za njihovu zaštitu.

Premda boravak kod kuće u izolaciji možda može biti najbolje rješenje s javnozdravstvenog stajališta zbog širenja Covida-19, to zabrinjava one koji se brinu za žrtve porodičnog nasilja.

– Kada je mjesto u kojem biste se trebali skloniti isto ono u kojom se nalazi osoba koja vas zlostavlja, tada izazivate posve novu razinu straha, anksioznosti i opasnosti. Zlostavljanje ne prestaje u doba pandemije – rekla je Stephanie Love-Patterson, izvršna direktorica organizacije “Connections for Abused Women and their Children” koja vodi jedno sklonište za žrtve porodičnog nasilja u Chicagu.

Stručnjaci kažu da dodatni stres i izolacija mogu pogoršati nasilje u porodicama u kojima taj problem već postoji.

O tome je nedavno govorila i njemačka ministrica porodice Franziska Giffey:

– Zbog ograničenja kretanja postoji povećana opasnost od sukoba i nasilja unutar porodica – rekla je.

 • Zbog zatvaranja javnih prostora poput škola i firmi žrtve borave više sa svojim zlostavljačima i nemaju baš kamo pobjeći, dodaje Amanda Pyron, izvršna direktorica organizacije „Chicago Metropolitan Battered Women's Network”, koja vodi telefonsku liniju za žrtve porodičnog nasilja za državu Illinois i druge usluge.

  Upozorila je da je njihova telefonska linija primila više poziva otkako je pandemija eskalirala.

  Giffey naglašava da je potrebno da se potencijalnim žrtvama porodičnog nasilja da do znanja da su i u ovim kriznim vremenima službe za zaštitu žrtava porodičnog nasilja dostupne i da funkcioniraju. Isto tako je upozorila da za osobe u opasnosti ne vrijede ograničenja kretanja.

  Američki socijalni radnici u međuvremenu nastoje sa svojim klijenticama pronaći alternative kako bi ih se zaštitilo kada moraju ostati kod kuće s osobom koja je za njih najveći rizik. Love-Patterson je kazala da to može biti slanje signala komšijama, zapaljeno svjetlo na ulazu u kuću ili kodna riječ u telefonskom razgovoru.

  Njemački savez savjetovališta za žene apelirao je na komšije i prijatelje da alarmiraju policiju u slučaju naznaka da se neko zbog porodičnog nasilja nalazi u opasnosti. Savez je od državnih službi također zatražio da u slučaju popunjenosti sigurnih kuća omoguće smještaj ugroženih u hotele. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje