Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako se (kvalitetno) prihvatiti posla nakon vikenda ili godišnjeg odmora?

Preuzmite sliku

Imali ste tri (ili više) “blaženih” dana bez e-mailova, sastanaka i poslovnih poziva, ali sada je vrijeme da odmor ostavite iza vas i motivišete se za rad. Ako se osjećate potišteno zbog povratka u stvarnost, nemojte se nervirati; postoji način kako se ponovno ubaciti u “poslovni voz”.

Inc je ispitao vodeće izvršne direktore i psihologe kako bismo saznali kako visokopozicionirani uspješni ljudi uspijevaju svoj um iz svijeta odmora transportovati u poslovni svijet. Savjet: “Transport” počinje dan prije povratka na posao. Pratite ova tri koraka kako biste vratili svoju produktivnost na viši nivo poput profesionalca.

Korak 1: Pripremite se noć prije

Ostavite vremena “sa strane” na kraju odmora ili vikenda kako biste posložili u glavi šta želite da postignete narednih sedam dana na poslu. To traje samo 15 ili 20 minuta, a mnogo će vam pomoći pri planiranju ostatka vremena tokom sedmice. Zgrabite svoj planer i krenite s planiranjem.

Korak 2: Izbrišite nepotrebne e-mailove

Pun inbox elektroniske pošte izaziva anksioznost sam po sebi, zato morate odmah nakon povratka s odmora ili vikenda izbrisati nepotrebne e-mailove. Umjesto prebiranja kroz sve njih, izbrišite sve one koji nemaju attachment. Ako je nešto zaista važno, neka vam opet pošalju e-mail.

Korak 3: Fokusirajte se na najvažniji zadatak

Ako ste u iskušenju da lunjate okolo i razgovarate s kolegama, donosimo zgodan savjet kako da se borite protiv ometanja. Po povratku odmah morate odrediti najvažniji zadatak dana i imati najmanje dvije visokoprioritetne prilike za razvoj poslovanja zakazane baš nakon odmora, odnosno vikenda. Zašto? Umjesto da se vratite na posao s cviljenjem, ovi će vas sastanci odmah vratiti na posao – osjećaj uzbuđenja i motivisanosti nosiće vas kroz ostatak sedmice. (ljepotaizdravlje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,