Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako se jede avokado: Evo nekoliko trikova kako da ga lako očistite i pripremite

Posljednjih nekoliko godina ovo egzotično voće iz Srednje i Južne Amerike preplavilo je trgovine, ali  zbog svog jedinstvenog okusa, mnogi ne znaju kako iz njega izvući ono najbolje.

Donosimo najbolje recepte s avokadom i nekoliko trikova kako ga očistiti, rezati i skladištiti. Prvi su ga uzgajali i jeli Inke, Olmeci i Maje, a redovitom konzumacijom primijetili su da je avokado vrlo ljekovit. Iako se većina voća sastoji uglavnom od ugljikohidrata, avokado sadrži puno zdravih masti koje su važne za zdravlje našeg organizma. Ipak, njegov okus je specifičan jer je neutralan pa na prvu možda i nije najukusniji, ali uz dodatak određenih namirnica može biti prava poslastica.

Kako se jede avokado?

Avokado se jede sirov, a može se dodavati slatkim i slanim jelima. Kupujte zreli avokado jer ga je lakše očistiti i ukusniji je za konzumaciju. Zreli plod ćete prepoznati po nešto tamnijoj kori i mekanijoj konzistenciji. Ako ga želite jesti samoga, ovako ćete ga najlakše očistiti i narezati: Dobro operite avokado kako biste uklonili sve pesticide, odrežite mali dio voćke. Jednom rukom ga pridržavajte s gornje strane, a drugom ga prerežite po dužini. Primite obje strane te ih zavrnite u suprotnim smjerovima. Košticu izvadite tako da je izdubite pomoću žlice. Plod narežite po dužini (i širini) dok je još u kori, a potom žlicom odvojite „meso” od kore.

  • Druga varijanta: Zarežite jedan dio kore i ogulite voćku te je potom narežite na tanke šnite. Avokado poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnio.

    Ljekovita svojstva avokada

    Postoje mnoge vrste avokada koje se razlikuju po obliku i boji od kruškolikog do okruglog te od zelenog do crnog. Ovo voće sadrži mnogo hranjivih sastojaka, kao i 20 različitih vitamina i minerala poput vitamina K, C, E, vitamina B skupine, željeza. 100 grama avokada sadrži 160 kalorija, dva grama proteina i 15 grama nezasićenih masnih kiselina. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina – mononezasićena masna kiselina koja je ujedno i glavna komponenta maslinovog ulja, a neka istraživanja tvrde da smanjuje upale u organizmu. Masti u avokadu otporne su oksidaciju izazvanu toplinom pa je ulje avokada zdrava i sigurnija alternativa biljnim uljima za kuhanje, prženje i pečenje.

    Zašto je dobro jesti avokado: smanjuje loš holesterol, pomaže u apsorpciji antioksidansa, poboljšava vid, njeguje i hidratizira kožu, ublažava jutarnje mučnine kod trudnica, čuva dobre bakterije u probavnom sistemu,  reguliše krvni pritisak, poboljšava rad srca.

  • Nekoliko savjeta o čuvanju avokada

    Kao što smo ranije spomenuli, avokado je najukusniji kada je zreo. Ali, ako ste kupili nezreli plod, ostavite ga da sazri na sobnoj temperaturi, a možete ga smjestiti uz banane jer one ispuštaju plin etilen koji ubrzava proces truljenja. Kako avokado ne bi previše sazrio, redovno provjeravanje mekoću. Savršeno zreli avokado ima tamnozelenu boju i srednje je mekoće, dok je prezreli obično smeđe boje i jako mekan te kao takav nije iskoristiv. Ako ne kanite odmah pojesti cijeli avokado, zamotajte ga u plastičnu foliju i spremite u frižider. Hladnoća i folija usporit će oksidaciju i truljenje.

    Najukusniji recepti s avokadom

    Avokado se može jesti na slatki ili slani način, ovisno s kojim namirnicama ga miješate. Kako je neutralnog okusa, možete ga staviti u salate, umake, namaze ili pak smoothieje.

    Smoothie s avokadom i bananom

    Sastojci: banana, pola avokada, šaka smrznutih borovnica ili miks šumskog voća, biljno mlijeko (bademovo, lješnjakovo, zobeno, kokosovo ili rižino), prstohvat cimeta. U blenderu pomiješajte sve sastojke i prelijte u zdjelicu. Smoothie možete konzumirati samog kao napitak ili preliti u zdjelicu i na vrh staviti granolu, orašaste plodove, konopljine ili chia sjemenke, goji bobice, svježe borovnice, maline ili bilo koje drugo voće.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by MARINA ANNEN (@marina_annen) on

    Namaz od tune i avokada

    Sastojci: konzerva tune, jedan avokado. 2 češnjaka, tri kisela krastavca, sol, papar, bučine sjemenke, sok pola limuna

    Priprema: Avokado očistite i zgnječite vilicom te pomiješajte s tunom. Smjesi dodajte na sitno narezani češnjak, posolite i popaprite po želji, poškropite limunovim sokom te dodajte narezane krastavce. Po želji u namaz možete dodati i bučine ili bilo koje druge zdrave sjemenke. (N1)

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Georgeta Navodarszky (@getaskitchen) on

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,