Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako prošlost ostaviti u prošlosti i uživati u sadašnjosti?

Preuzmite sliku

Često čujete da je prošlost nešto što morate ostaviti iza sebe jer je ne možete promijeniti. Ali jedno je slušati to i biti svjestan toga, a sasvim je druga stvar to uistinu i učiniti.

Da biste to mogli, morate napraviti svjestan izbor i sami sebi reći da se morate osloboditi situacija i misli iz prošlosti. Sve što nam se dogodilo, koliko god bilo nepodnošljivo bolno, svojevrsna je lekcija nakon koje će doći bolji dani, a ti bolji dani stići će brže ako odlučite reći da je dosta.

Prvi i ujedno najteži korak jest upravo donošenje odluke o tome da se morate osloboditi prošlosti. Bilo da je riječ o nesretnim ljubavima, toksičnim vezama, porodičnim situacijama koje su vas dotukle ili čemu drugome, svjesno morate odlučiti osloboditi se toga. To znači da morate prihvatiti šta vam se dogodilo i odvagnuti želite li se i dalje mučiti ili krenuti dalje.

 • Zapitajte se zašto se držite prošlosti. Koga ili čega se držite? Je li bolje živjeti u sjećanjima iz prošlosti, maštanju o tome šta je moglo biti ili se suočiti sa stvarnom situacijom? Je li utješnije držati se za prošlost i patiti za onime šta ste izgubili ili pronaći nešto zbog čega ćete opet živnuti? Držite li se prošlosti samo kao izlike da biste ostali u svojevrsnom limbu?

  Prihvatiti realno stanje izuzetno je bolno te često imamo osjećaj da vas iznutra razara i fizička bol, ne samo emocionalna, ali dugoročno gledano, isplatit će se biti iskren prema samome sebi. Sva bol, ljutnja, tuga i razočaranje nestat će kada očistite put realnom prihvatanju situacije. Iako biste voljeli vratiti vrijeme i poželjeti da nikada niste upoznali određenu osobu ili se našli u određenoj situaciji, to nije moguće.

  Elizabeth Kubler-Ross još je davno predstavila model pet faza tugovanja. To su negiranje, ljutnja, pregovaranje, depresija i prihvatanje. Sve njih morate proći na putu ostavljanja prošlosti iza sebe. Nađete li nešto čemu ćete se veseliti, lakše ćete krenuti dalje. Odlučite šta vam je najvažnije, sada i ovdje, te onda krenite prema tome. Da, ne znate kako će nam budućnost izgledati, ali možete napraviti male korake da biste se približili onome šta želite.

 • Kada se ne možete osloboditi prošlosti, ima trenutaka u kojima se potpuno raspadate. Usred obavljanja rutinskih poslova srce vam se stegne i iz čistog mira zaplačete svom snagom. I to je normalno. Ali trebate biti svjesni i toga da to nije vaša trenutna situacija.

  Okružite se ljudima kojima je u interesu vaša sreća, onima koji vas razumiju i koji će vas ponovno dignuti. Ako to znači da ćete danima plakati na kafama ili morati potražiti stručnu pomoć, neka tako bude. To je sve u vašem najboljem interesu. Možda najteži korak u prihvatanju prošlosti jest opraštanje drugima. Treba imati na umu da nas druga strana koja je izazvala određenu situaciju možda nije željela namjerno povrijediti i da je sve što se odigralo bio skup nesretnih okolnosti.

  Zato treba oprostiti i toj osobi i samima sebi za greške koje ste možda i vi činili. S vremenom će iznimno teška situacija iz prošlosti postati još jedna lekcija koju ste naučili putem. Iz svakog odnosa, iz svakog iskustva, koliko god bilo teško i neugodno, učite nešto novo. Pritom je najvažnije da te lekcije iskoristite u daljnjem životu te da vas to pretvori u jaču i stabilniju osobu. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,