Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako preživjeti ljetne vrućine?

Neke od ovih savjeta vjerovatno već koristite, ali o nekima možda niste razmišljali. Kako god bilo, sigurno će vam olakšati ove ljetne dane.

Ljetne vrućine su pred nama, a ovih 5 savjeta će vam pomoći.

Zamračite kuću

Nakon što ustanete navucite zavjese, zatvorite prozore i vrata. Na taj način će noćna svježina ostati duže u kući, piše 24sata.hr

Ventilator je dobra ideja

Ako ćete ovo ljeto kupiti jednu stvar, neka to bude ventilator! Sigurno će u ovim vrelim danima ventilator postati vaš najbolji prijatelj. Savjet plus je da navečer napravite propuh i upalite ventilator, tako će izbaciti topli zrak iz kuće.

Koristite vodu za rashlađivanje

Dobra ideja je da se nekoliko puta dnevno istuširate hladnom vodom. Također, možete pokvasiti maramu pa je staviti na ramena i glavu.

 Isključite dodatne izvore topline

Ugasite sve električne uređaje koje ne koristite. Pored toga, bolje je da jedete hranu koja ne zahtijeva pečenje ili kuhanje.

Pijte dovoljno tekućine

Važno je održavati pravilnu hidratizaciju tijela jer se tekućina pojačano gubi iz tijela za vrijeme velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primjer, limunadu s malo soli, prenosi portal medicinenet.com.

Pored toga, jako je važno da se zdravo hranite, i klonite sunca u najtoplijim dijelovima dana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,