Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako prestati živjeti od plaće do plaće u 3 laka koraka

Preuzmite sliku

Kad nakon srednje škole ili fakulteta izguramo prvi mjesec bez pomoći drugih, vrlo brzo shvatimo da samostalan život nije nimalo laka stvar.

Niko nas ne priprema za plaćanje računa, ne postoje predmeti i kolegiji koji nas uče kako rasporediti mjesečnu plaću na mjesečne troškove. To moramo naučiti sami.

Neki su ljudi prirodni talenti kad je u pitanju raspodjela novca, pametno trošenje i štednja, a neki jednostavno ne znaju s novcima i brojkama. Ovi drugi najčešće žive od plaće do plaće, bez obzira na to koliko ona velika bila. Međutim baš kao što dobro iskorišten dan treba isplanirati unaprijed pomoću rasporeda i to-do liste, dobro iskorištena plaća treba vlastiti plan kako se ne bi raspršila prije nego što dobijemo iduću.

 • Napravite dobar finansijski plan

  Kako biste prestali živjeti od plaće do plaće te kako biste izbjegli anksioznost koja se javlja pred kraj mjeseca, morate imati dobar finansijski plan. Dobar finansijski plan jednak je dobro isplaniranom danu. Kad budete znali koliku svotu novca možete trošiti na određene stvari, nećete se dovoditi u bespotrebne minuse. Evo kako napraviti dobar finansijski plan.

  Realno sagledajte troškove

  Najprije je potrebno realno sagledati vlastite troškove. Pri sam vrh troškova navedite nužne troškove poput stanarine, režija, kredita i slično. Zatim troškove brige o sebi, u koje su uključeni treninzi, kozmetički tretmani i slično te troškove zabave, poput odlazaka na kafe, noćne izlaske, odlaske u kino itd. Posljednje na listu stavite nužne troškove koje nemate svaki mjesec. U tu kategoriju spada kupovina novih čizama, popravak frižidera i slično.

 • Srežite bespotrebne troškove

  Danas, kad je hranu moguće naručiti u nekoliko klikova i kada odjeću možete kupovati iz udobnosti svog kreveta, teško je ne trošiti bez ikakvog plana i programa. Prije nego što sljedeći put odlučite kupiti novu haljinu ili otići na treću kafu u danu, zapitajte se je li to doista nužno.

  Štedite

  Štedjeti možete upravo rezanjem bespotrebnih troškova, ali štednja, isto tako, može značiti odvajanje iste svote novca svakog mjeseca. Ako imate problem sa štednjom, dajte joj na važnosti tako što ćete štedjeti za neku posebnu prigodu, putovanje ili nešto što dugo želite, a niste si mogli priuštiti. (ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,