Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako prepoznati lažne prijatelje?

prijatelji1
Preuzmite sliku

Izdaja ove vrste slama srce.

prijatelji1

Zamislite da imate prijatelja/icu, nekog koga volite i kome se povjeravate, a da ta osoba, zapravo, ima negativne osjećaje prema vama. Dakako, kad ste zajedno namjestit će osmijeh na lice, ali u svom srcu vam zamjera, osjeća ogorčenost, a ponekad vas i mrzi.

Niko ne voli da ga mrze, no kad vas mrzi ili vrlo malo mari za vas netko kome vjerujete, to postaje noćna mora. Izdaja ove vrste slama srce.

Upozoravajući znakovi:

1. Kad vas ta osoba treba, opsjeda vas, ali onog trena kad vi nešto trebate – rame za plakanje, obrok, povjerenje – nema je nigdje.

2. Unutarnji osjećaj vam govori da ni pod kakvim okolnostima ne trebate vjerovati toj osobi. No, ne možete odrediti zašto se tako osjećate.

3. Zbog većine komentara koje vam upućuje, osjećate se loše.

4. Kad ste sretni, ne može biti sretna zbog vas, no čini se da gotovo procvjeta kad vam krene loše.

5. Shvaćate da se gotovo svi vaši međusobni razgovori vrte oko nje: njenih problema, njenog života, ali ne oko vas.

6. Otkrili ste da vas ogovara.

7. Na društvenim mrežama piše suptilne uvrede o vama i drugim prijateljima. A kad vi nešto postavite, redovito vas ismijava ili je okrutna.

8. Počinjete primjećivati da u razgovoru morate biti vrlo oprezni jer ne možete reći kako se zaista osjećate bojeći se da je ne biste naljutili.

9. Razgovara s vama kao da ste malo dijete.

10. Ne žuri odgovoriti vam na poruke, mailove ili pozive… osim ako nešto ne treba od vas.

11. Toliko vas kritizira (za vaše dobro) da se pitate na čijoj je strani.

12. Možda je pronicljiva, ali istovremeno sasvim netaktična (kao da nema suosjećanja). Imate li problema s mužem ili djecom, dat će vam stotinu savjeta i potruditi se naglasiti koliko griješite.

13. Svaku dobru vijest koju podijelite s njom uspije pokvariti. Ako ste izgubili tri kilograma, napomenut će (kroz šalu) da što prije izgubite još toliko ako mislite zadržati supruga.

Magazin.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: