Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako prepoznati krizu srednjih godina kod muškarca

Preuzmite sliku

Kriza srednjih godina muškarce može da pogodi naglo ili postepeno, promjene su uglavnom negativne.

Promjene mogu da se odraze u običnom nezadovoljstvu svojim životnim okolnostima koje će ispoljavati kroz razne sfere i negativne misli i komentare, ili u težim oblicima kao što su razvod braka, prevara, depresija, usamljenost…

Kada muškarci “prevale” polovinu života, pri čemu to može da se odnosi i na period oko 40. godine, kao i kod jednog procenta žena, pomisle da još nije kasno da udahnu život punim plućima i nadoknade sve što su propustili. Oni u zrelom životnom dobu riješe da prožive drugu mladost, prenose vijesti.me.

Pod pojmom “druga mladost” muškaraca podrazumijevaju se različiti oblici ponašanja koji se javljaju kod pripadnika jačeg pola najčešće u kasnijim četrdesetim godinama, objašnjavaju psiholozi. U našoj kulturi taj termin često ima podsmješljiv ton. U stvari, ukazuje na to da se odrastao, zreo muškarac ponaša kao nezreo i u odnosu prema životu, i u odnosu prema ženama.

U zrelom životnom periodu kod muškaraca dolazi do hormonskih promjena, sa starenjem nivo testosterona opada, pa objašnjenje i opravdanje za ponašanja koje nije primjereno njihovim godinama treba tražiti i u tome.

Kriza srednjih godina nije nikakva bolest niti poremećaj nego proces koji neki doživljavaju intenzivnije, a neki uopšte ne dožive.

Ipak postoje neki simptomi pomoću kojih možemo da prepoznamo da se osoba bori s krizom srednjih godina, a to su:

-potištenost, usamljenost i povlačenje iz društva,
-osjećaj manje vrednosti,
-depresija, anksioznost i tjeskoba,
-iznenadna potreba za promjenom okoline ili izgleda,
-pokazivanje djetinjastog ili mladalačkog ponašanja,
-donošenje naglih i impulsivnih odluka,
-teže nošenje sa stresom,
-česte promjene raspoloženja, pražnjenje negativnog na svakom koraku.

Neki muškarci krizu srednjih godina ne percipiraju kao krizu nego kao proces tranzicije u nove životne izazove. Ipak, ma kako oni zvali ovaj period, to je kriza srednjih godina.

Navodimo neke od pokazatelja da kriza srednjih godina ide u lošem pravcu:

1. Kupuje skup automobil

Iako nema ničeg pogrešnog u tome kad čovek želi da kupi novi automobil, veliko je pitanje da li ga može priuštiti, a takođe i razlog zašto to želi. Može biti da je proveo vrijeme upoređujući svoj život sa životom svojih vršnjaka i možda osjeća da nije postigao koliko i oni i zato pati od osjećaja manje vrijednosti. Ako je to razlog zašto želi novu igračku, možda će mu trebati pomoć.

2. Želi da kupi vikendicu ili neku drugu nekretninu

Neki muškarci vole statusne simbole i pokazivanje pred svojim prijateljima, a to se može pogoršati tokom krize srednjih godina, jer se može osjećati kao da mora da se dokaže i pokaže svoju vrijednost onima oko sebe.

3. Želi afere, izrazito gleda mlađe žene

Još nešto se dešava tokom muške krize srednjih godina. Neki muškarci u ovom trenutku svog života imaju tendenciju da zalutaju i imaju afere. Ovo je još jedan razlog zašto imate svako pravo da budete sumnjičavi ako je počeo opsesivno da mijenja neke stvari, ponašanje, želi da bude “mlađi i ljepši”.

4. Više pije

Ako vaš muškarac pije više nego nekada, ovo je definitivno zvono za uzbunu i trebalo bi da pogledate načine na koje mu možete pomoći da smanji pre nego što stvari zaista izmaknu kontroli. Pomozite mu tako što ćete predložiti da oboje popijete piće i dogovorite se da određenim danima ne bi trebalo da pijete. Uvijek je mnogo lakše kada imate podršku.

Možda piće koristi kako bi prikrio svoja prava osjećanja, često to može biti izlaz koji mu omogućava da ne razmišlja o stvarima koje ga muče. Najvažnije je da razgovarate o tome. Ako odbije vašu pomoć, moraćete da zatražite pomoć stručnjaka.

Rijetki su muškarci koji sredovječnost dožive kao olakšanje, a ne kao krizu. Sve zavisi od karaktera i od toga kako se osoba postavi prema novim životnim izazovima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,