Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako pravilno ispeglati kosu?

Preuzmite sliku

Kada je riječ o ravnanju kose, većina se vodi filozofijom: što veća temperatura, to će posao biti brže obavljen. Ipak, izgleda da su najveće temperature na većini pegli za kosu namijenjene isključivo za upotrebu u profesionalnim salonima, i to samo nakon tretmana keratinom.

Maksimalnu temperaturu trebalo bi izbjegavati u kućnoj upotrebi, pogotovo ako kosu peglate na dnevnoj bazi, jer to može oštetiti vlasi.

Temperatura od 250 stepeni Celzijusa namijenjena je isključivo za upotrebu u profesionalnim salonima. Peglate li kosu svaki dan, temperatura na pegli ne bi smjela prelaziti 175 stepeni, objašnjavaju profesionalni frizeri.

Ali, ako kosu peglate svaki dan, neće joj pomoći ni niža temperatura pa bi bilo dobro da to činite barem na svaka dva dana. A ako ne volite svoju prirodnu kosu, onda biste trebali razmisliti o trajnom ravnanju u frizerskom salonu.

Prekinite peglanje ukoliko kosa počne da se dimi ili cvrči. Oba simptoma su znak da nije dovoljno suha. Trebate je dodatno prosušiti fenom prije nego što nastavite peglanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: