Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako pomoći stidljivom djetetu da se oslobodi?

Preuzmite sliku

Osobe koje su stidljive u djetinjstvu, izrastaju u ljude koje imaju probleme da uspostave društvene veze.

Šta to znači? Znači da to nije prolazna faza, i da se djeci treba pomoći kako bi izbjegli posljedice koje ih čekaju u životu.

Karakteristike stidljivog djeteta

Stidljiva djeca vole provoditi vrijeme sami. Ne vole se mnogo ili čak nikako igrati s drugom djecom, osjećaju se neprijatno, i ne vole se odvajati od roditelja. Njihova nesigurnost i strah da će biti odbačeni će ih pratiti u budućnosti.

Stidljivost se javlja u djetinjstvu i često se produžava sve do zrelih godina. Ne postoji određeno porodično okruženje, koje može da se “okrivi” za pojavu stidljivosti. Dijete može postati stidljivo ukoliko je zanemareno, ne posvećuje mu se dovoljno pažnje i ljubavi, ne daje mu se na značaju, ne cijeni se njegov trud i napredak, prenosi Zenskimagazin.rs

S druge strane, i u slučaju da je dijete previše zaštićeno i da se “čitav svijet vrti oko njega” može također prouzrokovati stidljivost.

Kako osloboditi dijete stidljivosti

Lijek je empatija! Pokušajte se staviti na mjesto djeteta, razmislite zašto se tako osjeća i ponaša, šta je to što ga koči, i koji je najbolji način da mu pomognete. Postepeno i bez pritiska pokušajte dijete uključiti u neke zajedničke aktivnosti s drugom djecom.

Nikako, ali baš nikako i nikad nemojte svoje dijete upoređivati s drugima. Nemojte mu govoriti da nije dobar jer se ne zna ili ne želi igrati s drugom djecom. Pomozite svom djetetu, ako to ne znate ili ne možete sami, postoji rješenje. Potražite pomoć stručne osobe, psihologa ili pedagoga. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje