Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako osigurati da vaši odnosi prežive samoizolaciju bilo da ste u braku ili vezi?

Boris Johnson rekao je ljudima da izbjegavaju sva nebitna putovanja i ostaju kod kuće, osim ako nisu u potrebi za kupovinom hrane ili lijekova i odlaskom na posao, piše Independent.

Mnogo ljudi sada radi od kuće u punom radnom vremenu ili paze na svoju djecu zbog zatvaranja škola, što znači da svi provodimo više vremena iza zatvorenih vrata, ali kako će to uticati na naše odnose?

Aidan Jones, izvršni direktor organizacije dobrotvornih odnosa, Relate, kaže: “Naši odnosi će biti izuzetno važni za prolazak kroz ovo neviđeno vrijeme, ali samoizolacija, socijalna distanca i zabrinutosti oko pitanja poput finansija mogu ih staviti i pod dodatni pritisak”, prenosi Tuzlanski.ba

Korona virus je bez presedana, ne samo na društvenom nivou, već i za vašu vezu –  novo iskustvo. Terapeut za odnose Aoife Drury kaže da je ključno ne pretpostaviti da će se druga osoba osjećati na isti način zbog svega što prolazite. „Često osjećamo da drugi proživljavaju iste emocije ili misli kao i mi. Pretpostavke rastu, pošto postavljaju lažna očekivanja. Antiteza pretpostavkama su jasni i otvoreni dijalozi, pa izbjegavajte čitanje uma. Niko od nas to ranije nije doživio, tako da ćemo se svi drugačije nositi s tim i to je u redu.”

Uz toliko događanja i napetosti, može biti teško voditi otvoren dijalog posebno ako se osjećate uplašeno ili uznemireno. Ali Drury kaže da je ključno za održavanje odnosa u cijelosti. „Ova pojačana anksioznost može stvoriti snažne negativne emocionalne reakcije; ljutnja ili frustracija. Kad proživite ove emocije, pokušajte pripaziti na svoje odgovore. Ako se borite sa svojom anksioznošću i kako reagujete, najbolje što možete učiniti je da komunicirate.”

Psihoterapeutkinja Kate Moyle kaže za Independent: „Komunikacija je ključna. Trudite se da budete što jasniji jedno drugom. Ako ste frustrirani ili pod stresom, pokušajte upotrijebiti izjave ‘Ja’ da biste prenijeli kako se osjećate.”

Aidan Jones iz Relate kaže da trebate sebi dati određeni period milosti, ovo je neobično vrijeme za sve. „Možda želite da saznate što je više moguće o situaciji, dok će vaš partner možda poželjeti iskoristiti svaki trenutak izolacije. Imajte na umu da postoji mnogo različitih načina suočavanja sa stresnim situacijama i vaš način nije jedini način.”

Ponašajte se jedni prema drugima ljubazno

Bez obzira s kim dijelite svoj dom tokom samoizolacije, svaki odnos može se poboljšati ljubaznošću. Beresford kaže: „Priznajte da će svi osjećati neki pritisak. Čak će i djeca koja su oduševljena online školovanjem osjetiti da ima sve negativne pozadine. Vježbajte zahvalnost i svakodnevno se zahvaljujte onima oko vas.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje