Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako odgojiti sina da bude dobar čovjek, momak i muž?

Preuzmite sliku

Između grubog odgoja i uvjerenja da će “dječaci biti dječaci”, odgajanje nije lagana vožnja, piše Bright Side.

Mi smo prikupili nekoliko savjeta kako odgajati i podržati dječake kako bi odrastali i postali najbolje verzije sebe, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Budite zaposlen roditelj

Kao što je istraživanje pokazalo, imati majku koja radi može pozitivno uticati na djecu oba spola. Iako djevojčice koje odgajaju takve majke imaju posao s višim platama i zauzimaju nadzorna mjesta kad odrastu, dječaci će vjerovatnije pomagati oko kuće i brinuti se o članovima porodice. Oni takođe imaju napredniji stav prema rodnim ulogama.

2. Ohrabrite ga da se ispovijeda o svojim osjećajima

Neke osobine koje se stereotipno smatraju „muškim“ – poput stoičnosti i ne pokazivanja kako se osjećate – zapravo su vrlo opresivne i ograničavajuće. Prema istraživanju, muškarci koji slijede tradicionalnije „muževno“ ponašanje, uključujući skrivanje osjećaja, vjerovatnije će biti depresivni i donositi rizične odluke.

 • Kao rezultat toga, mnogi dječaci, čiji su roditelji bili skloni takvom razmišljanju, odrastaju posramljeni svojim osjećajima. Oni postaju muškarci koji ne mogu dobro komunicirati, što im otežava povezivanje s drugima i održavanje stabilnih, zdravih veza. Stoga je važno naučiti sina da izražava svoje osjećaje i da može razgovarati o ličnim stvarima.

  3. Pokažite mu da se poslovi neće sami obaviti

  Studije pokazuju da su parovi koji dijele kućanske poslove i roditeljske zadatke, manje-više podjednako, sretniji od onih koji to ne čine. Muškarci danas rade bolje nego ikad prije: količina kućanskih poslova koje su obavljale žene smanjila se od 1976. godine, dok su muškarci počeli raditi dvostruko više poslova.

  Dajte primjer svom sinu razgovarajući o podjeli rada u vašem domaćinstvu. Dječaci bi trebali rano naučiti da svi članovi porodice rade kao tim.

 • 4. Naučite ga granicama i poštovanju

  Predstavite sinu koncept autonomije tijela prilično rano. Dajte mu do znanja da ima pravo odlučivati ​​ko može dodirnuti njegovo tijelo, a isto vrijedi i za druge ljude. Kad je stariji, objasnite mu da neželjeni ili neprimjereni komentari i šale – i za djevojčice i za dječake – nikada nisu u redu. Razgovarajte sa njim o  njegovim simpatijima da privučete njegovu pažnju te modelirajte kako izgleda zdrava veza.

  Studija je pokazala da tinejdžeri koji su odrastali u pozitivnoj porodičnoj klimi imaju tendenciju da imaju bolje vještine rješavanja problema u odnosima i da su bili u manjem riziku da budu dio nasilja u vezama. Naglasite poštovanje prema partneru, ulažite vrijeme i trud u vezu, pokazujte zahvalnost i izvinjavajte se kad griješite.

  5. Pripitomiti ponašanje „žilavog momka“

  Snažni, nestrpljivi tip i mačo žilav momak možda su privlačni na velikom ekranu, ali mnogo manje u stvarnom životu. Nažalost, društvena očekivanja mogu dječacima nametnuti da moraju biti naporni, agresivni ili čak nasilni.

 • Da biste spriječili ovaj način razmišljanja, komunicirajte sa sinom da, iako su ljutnja i frustracija normalne emocije, on ih ne može izraziti na načine koji prijete ili izazivaju nasilje. Pomozite mu da pronađe odgovarajuće metode za rješavanje tih osjećaja. Također je važno imati dobru figuru oca kao primjer zdrave muškosti, koja može biti u obliku amidže ili djeda ako njihov otac nije dostupan.

  6. Razvijte dobre njege i higijenske navike

  Dječake od malih nogu treba učiti onome što je uključeno u dobre higijenske i njegovačke navike. Nije stvar samo u lijepom oblačenju, već je i u pitanju zdravlje i vještine potrebne za brigu o sebi kasnije u životu. Trebali bi naučiti redovno koristiti peglu, prati zube, frizirati se, nositi dezodorans, rezati nokte i tuširati se.

  Muškarci sa lošim navikama dotjerivanja mogu imati problema u vezama i posla. Šalje poruku da mu posao ili partner nisu dovoljno važni da bi se potrudio da dobro izgleda i miriše.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,