Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako odabrati zrelu i sočnu lubenicu?

Preuzmite sliku

Iako mnogi misle da će zrelu i sočnu lubenicu moći da odaberu samo na osnovu udaranja u nju, to nije baš tako lako.

Zapravo, postoji veliki broj onih koji ne znaju kako da odaberu savršenu lubenicu, posebno zato što je veoma teško da samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zaključimo kakva je njena unutrašnjost. Kako zapravo odabrati zrelu i sočnu lubenicu?

Osmotrite oblik lubenice

Tražite čvrstu i simetričnu lubenicu bez ogrebotina, udubljenja ili ispupčenja. Uzrok ispupčenja i udubljenja na lubenici mogao je nastati ako biljka nije imala dovoljno sunca ili dovoljno vode. Zato se može dogoditi da baš ta ne bude dovoljno sočna.

Podignite lubenicu

Težina lubenice treba da bude indikator da ona u sebi ima dovoljno tečnosti, a samim tim i da je zrela. Uporedite težinu te lubenice sa drugom sličnom lubenicom po veličini. Ona za koju mislite da je teža će vjerovatno biti zrelija.

Tražite žuti trag od ležanja

Svaka lubenica sa donje strane ima žuti trag, koji je nastao jer je lubenica ležala na zemlji. Ako je ovaj trag svjetlije boje ili bijel to znači da lubenica nije dovoljno zrela i da je ubrana prerano. Idealna boja mrlje je tamno žuta.

Provjerite boju lubenice

Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju verovatno nisu dovoljno zrele.

„Kucnite“

Iako je pravilno korištenje ove tehnike veoma teško da se savlada, ona je vrlo popularna kod nas. Kucnite u lubenicu prstima, a morate čuti da ona „zvoni“. Ako je zvuk tup i dubok to će značiti da lubenica nije zrela.

Dodatni savjeti za odabir savršene lubenice

-Ako kupujete već isječenu lubenicu trebalo bi obratiti pažnju na boju sjemena i na to da li se sjeme odvaja.

-Ako je sjeme bijele boje znači da lubenica nije zrela, a ako se sjeme odvaja znači da je verovatno dugo stajala i da je izgubila dosta tečnosti.

-Pri kupovini birajte lubenice koje na sebi imaju dio vreža i lista. Ako je list počeo da se suši i žuti verovatno je ubrana prije mnogo vremena.

-Lubenicu možete čuvati u frižideru i do sedam dana prije korištenja, ali temperatura ne smije biti manja od 4 stepena jer niža temperatura stvara promrzline na kori.

-Ako hoćete da lubenica dozri čuvajte je do 2 dana na sobnoj temperaturi. Ipak ova metoda vam neće biti od velike pomoći ako je lubenica otkinuta dok je još bila zelena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,