Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako noćne more mogu biti dobre za vas? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Tokom noći koja je ispunjena noćnim morama i košmarima vjerovatno se sutradan ne osjećate nimalo prijatno kada se prisjetite svojih snova.

Niko ne želi da bude terorisan tokom noći noćnim morama ili ružnim snovima, ali naučnici vjeruju da su oni stvarno dobri za naše mentalno zdravlje.

Kako novi video “The Good Side of Bad Dreams” objašnjava, noćne more mogu služiti kao neka vrsta emocionalnog oslobođenja, zahvaljujući kojem se smanjuje nivo svakodnevnog stresa i anksioznosti.

“Obično ono što nas najviše brine na javi nastavlja da nas brine i u snovima. Vaša podsvijest vaše apstraktne strahove pretvara u priče koje se javljaju kao noćne more”, navodi se u videu.

Evo kako sve funkcioniše: mozak strah pretvara u pamćenje u vidu noćne more. Ovo je korisno, jer je mnogo lakše suočiti se sa uspomenama koje predstavljaju nešto što se dogodilo u prošlosti, nego “maglovitom” anksioznošću u vezi sa svijetom koji nas okružuje, navodi narator.

Tako da, ako se povremeno suočavate sa košmarima, ne brinite – to je samo način na koji vas vaš mozak distancira od vaših strahova. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,