Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako nas “grade” negativna iskustva u detinjstvu?

Preuzmite sliku

Možda su vam poznate scene iz filmova i serija u kojima junak leži na kauču i psihoterapeutu priča o svojim najranijim iskustvima, a da za svoje neuspjehe u odraslom životu krivi roditelje i iskustva iz djetinjstva. Ovakvo povezivanje najranijih događaja i odnosa koje smo imali sa načinom na koji se odnosimo u odnosima sa ljudima i prema životu možda jeste tačno. Evo nekoliko tema koje osvjetljavaju negativni napredak iz djetinjeg iskustva u odrasli život.

Ako imate stroge roditelje više ćete se plašiti okrivljavanja

Strogoća i strah su neraskidivo povezani. Od strogog roditelja dijete uči da postoje posljedice za preduzete akcije. Ali, kada se pretera u strogoći može doći do straha od optuživanja i držanja pridika. Ovo može učiniti da osoba postane „mlaka“ kako u društvenim, tako i u profesionalnim krugovima. Strogoća može, međutim, i da stvori kontraefekat: buntovnog pojedinca čiji je to sistem odbrane naučen iz djetinjstva.

Ako ste bili maltretirani, bićete samosvjesniji

Maltretiranje u djetinjstvu često vodi do stvaranja samosvjesnijih pojedinaca. Ovo može uticati na sposobnost sklapanja prijateljstva budući da je za upoznavanje novih ljudi potrebno samopouzdanje. Strah od doživljavanja sramote može da spriječi osobu da iskoristi jedinstvene prilike. Ali ovo može da stvori jake karakterne osobine kao što je empatija i poštovanje drugih ljudi. Razumijevanje uticaja grubih riječi nam može pomoći u načinu na koji se ophodimo prema ljudima i da više razmišljamo o onome što ćemo reći.

Ako ste bili često kritikovani sa grubim riječima, plašićete se pogrešaka

Grube riječi mogu biti ubojitije od fizičkog nasilja. One mogu da uzrokuju da se osoba plaši da napravi greške što može voditi do izbjegavanja određenih situacija u životu. Ovo može uzrokovati da dijete usvoji grube riječi i koristi ih dok odrasta, stvarajući svoj „odrasli“ vokabular.

Ako ste bili odbačeni od nekoga koga ste mnogo voljeli, možete postati zatvoreniji

Odbacivanje u pijesku od osobe koju volite je često; ono nas čini jačima na duže staze. Međutim, odbacivanje od roditelja, staratelja, starijeg brata ili sestre može uzrokovati psihološki efekat koji uništava kasnije veze. Povjerenje je nešto što se veoma teško dobija jednom kada ste odbijeni. Odbijanje može stvoriti introvertne ličnosti kojima nedostaju društvene veštine i koji ne podnose ljude. Takođe, može da načini nekoga da sakriva svoja osjećanja iz straha da bude povrijeđen. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje