Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako napraviti dobar koktel ?

cocktail
Preuzmite sliku

Za dobar koktel najvažniji su: odgovarajuća čaša, led, mnogo alkoholnih i bezalkoholnih pića, „shaker\” (šejker) i malo kreativnosti.

\"cocktail\"Ukoliko ste ljubitelj miješanih, šarenih i lijepo ukrašenih pića kupite Boston Style Shaker, čašu koja stane u shaker , tonu leda i počnite praviti koktele bez ikakvih recepata.

Naziv koktel proizlazi iz gomile miješanih tekućina koja jedna s drugom nemaju veze. Pratite svoj \”njuh\” i okus, te sami birajte ono što vama najviše godi. Tek kad nađete Vaš koktel, i naravno zapišete recept, onda tražite druge recepte. Postoji više recepata za koktel istog naziva, koji se doduše razlikuju u nijansi, u mililitrima dodanog ili smanjenog alkoholnog ili bezalkoholnog pića, ali im to uvelike mijenja okus!!!

Za kvalitetan koktel bitno je imati svježe voće. U većinu recepata ne ubrajaju se dekoracije i svježe cijeđeni voćni sokovi, već industrijski napravljeni sirupi koji kvare kvalitetu koktela i ne daju mu osvježavajuću notu.

Svježe voće poput limuna, grejpfruta, narandži, pa čak i brusnica idealno je za osvježavajući koktel. Ne morate stati samo na voću. Možete koristiti i začinsko bilje poput svježe metvice koja je jedan od glavnih sastojaka visoko rangiranih koktela, sok od paradajza, biber, sol, chilli papričice, sve što vam je na dohvatu ruke, samo je bitno da je svježe kako bi pustilo najbolju aromu!

Svaka kreativna osoba s kvalitetnim ukusom može postati vrhunski koktel majstor.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: