Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako na zanimljiv način da naučite svoju djecu vrijednosti koju novac ima?

Preuzmite sliku

Iako djeca uče o brojevima u školi, praktična primjena matematike u svakodnevnom životu se često zanemaruje.

Jedni koncept učenja djece kako da rukuju novcem, nazivaju finansijskom pismenošću. Drugi način razmišljanja o tome je pružanje dovoljne količine znanja djeci koje mogu primjenjivati tokom cijelog života. Djeci je važno da brojeve dožive kao konkretne, a ne kao apstraktne.

Mladom dječijem umu teško je objasniti kako svijet funkcioniše sa novcem u sredini, ali ovi savjeti vam itekako mogu biti od pomoći…

Kasica prasica

Iako se smatra alatkom stare škole, kasica prasica je nešto bez čega nema učenja o vrijednosti novca. Ona je standard i to sa vrlo dobrim razlogom. Zahvaljujući njoj možete djetetu na jednostavan način da objasnite da ukoliko vrijedno „zarađuje“ novac pomažući vam u kući i obavljajući svoja zaduženja, može mnogo novca da uštedi u svojoj kasici i zahvaljujući njemu kupi ono što želi. Na ovaj će način shvatiti koliko je novca potrebno za stvari koje mu se dopadaju, prenosi Ženski Magazin.

Igra prodavnice

Djeca od najranije dobi oponašaju vaše svakodnevne aktivnost. Vašu kuhinju možete pretvoriti u prodavnicu prehrambenih proizvoda, i označiti namirnice u njoj određenim cijenama na samoljepljivim listićima. Potom se naizmjenično sa djetetom upustite u igru prodavca i kupca. Ovo će podstaći djetetove vještine sabiranja, kao i upravljanja novcem u zavisnosti od toga sa koliko raspolaže u novčaniku i šta mu je potrebno da kupi.

Posjetite pravu prodavnicu

Vrlo brzo vaši klinci će prerasti igranje prodavnice i želeće da dožive pravu stvar. Sljedeći korak ka učenju kako se upravlja novcem je svakako odlazak u najbližu prodavnicu u vašem kraju. Možete dati svojoj djeci manju količinu novca i reći im da stave u korpu ono što smatraju da se za taj novac može kupiti. Ovo ih pored vrijednosti novca uči i da razmišljaju u pravcu zdrave ishrane. Vrlo brzo će vaša djeca uvidjeti razliku između toga koliko košta kilogram mrkve, a koliko gumene bombone.

Pogađanje vrijednosti namirnica na papiru

Većina djece jednostavno ne razumije vrijednost onog što ima – od hrane koja se nalazi na stolu, do garderobe i igračaka. Zabavan način da svoje dijete naučite vrijednosti stvari u novcu, jeste da napišete na papiru listu namirnica i da date djetetu olovku u ruke da kraj njih napiše koliko koštaju. Na kraju bi trebalo da sabere cijene i da vam saopšti koliko sve ukupno košta.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,