Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako je kaktus postao najtraženija biljka 21. vijeka

Preuzmite sliku

Bodljikavi sukulenti danas su omiljene ukrasne biljke, ali i motiv dizajnera i umjetnika.

Svijeće, čaše, skupocjene narukvice, skulpture… Nema predmeta koji se danas ne pravi u obliku kaktusa.

Da li je kaktus najtraženija biljka sadašnjice i zašto je to tako?

Ko bi bolje umio da odgovori na ovo pitanje od Jinele Leon, vlasnice prvog butika kaktusa u Londonu, otvorenog u ljeto 2016. godine.

“Najviše se traže veliki kaktusi i svakog vikenda prodam bar jedan mada svaki takav primjerak košta najmanje oko 350 funti”, otkriva Jinele londonskom Guardianu.

“Kaktusi odgovaraju ljudima mlađe generacije, koji žele da rade sve manje a dobiju sve više.”

Prema riječima ove londonske cvjećarke, kaktusi se izuzetno “dobro slikaju”. Kako živimo u eri Instagrama i Pinteresta, čini se da je apsolutni imperativ imati bar nekoliko biljaka koje su lijepe na slikama. Vjerovali ili ne, Pinterest stranice sa temom tipa “biljke na ružičastoj pozadini” (Plants on Pink) imaju i više od 10 miliona pratilaca.

 • Otkako se zaljubila u kaktuse, Jinele je obišla više hit destinacija na svijetu za ove bodljikave ljepotane i upoznala druge ljubitelje. Njen kolega Carlosa Morera (32) iz Californije smatra sebe novom generacijom poklonika i dilerom kaktusa.

  “Mnoge vrste su danas zaštićene”, podsjeća on, a na glavnom londonskom aerodromu Hitrou više od 10 odsto zaplijenjenih biljaka su upravo kaktusi.

  I stari i novi kaktusari slažu se u jednom: svojom skulpturalnom ljepotom, prelijepim cvjetovima i poslovičnom otpornošću, kaktusi će preživjeti sve trendove.

  Pridružite se i vi planetarnom društvu obožavalaca: možete da njegujete kaktus bilo gdje, u saksiji od terakote, u staroj šerpi ili loncu, u alpinetumu od malih kaktusa u vašoj dnevnoj sobi, mogućnosti su neograničene. (Lepa i srećna)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,