Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako izgleda prvi sat bebinog života?

Preuzmite sliku

Švedski naučnici pažljivo su promatrali 28 beba ne bi li uočili kroz kakve sve promjene prolaze na samom početku svog života.

Ovo istraživanje objavljeno u magazinu “Acta Pediatrica” pokazalo je kako se novorođenčad ponaša instinktivno, kada su prepušteni prvim slobodnim pokretima svog tijela i prvom kontaktu s majkom.

Rođenje: Beba plače glasno, budeći na taj način svoja pluća.

2. minuta: Beba se primiruje, odmara – ukoliko je moguće na majčinim grudima.

2,5. minuta: Bebe otvaraju oči prvi put i postepeno počinju pomicati glave i usne.

8. minuta: Bebe postaju aktivnije – drže oči otvorene dugo. Promatraju majčine oči i grudi, pokazuju da su gladni plačem i usmjeravaju šake prema usnama.

 • 18. minuta: Dijete se ponovo odmara nakon ovih pokreta.

  36. minuta: Bebe počinju upotrebljavati svoje osjetilo mirisa, još uvijek se zanimaju za majčine grudi.

  62. minuta: Vrijeme je za prvo dojenje! Bebe piju kolostrum – prvo majčino mlijeko, koje sadrži brojne hranjive tvari i molekule koje jačaju imunitet. Ovo rano sisanje stimulira proizvodnju mlijeka i pomaže maternici da se što prije vrati u prijašnje stanje.

  70. minuta: Bebe tonu u san i dobivaju zaslužen odmor.

  Ovo istraživanje izvršeno je na malom uzorku djece, i to u Švedskoj, gdje se bebe po rođenju imaju priliku odmoriti na majčinim grudima i uživati u njezinom prvom mlijeku, a to nije privilegija novorođenčadi u cijelom svijetu. Ipak, ovi rezultati smatraju se pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vrijeme varira od bebe do bebe, a navedene minute istaknute su kao prosječne vrijednosti. (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,