Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako hladno vrijeme može negativno uticati na naša tijela?

Preuzmite sliku

Prohladne temperature obično nas drže u zatvorenom prostoru i čine nas ranjivijima na viruse i infekcije, ali osim ovih zimskih tegoba, hladno vrijeme može uticati na naša tijela na brojne iznenađujuće načine, piše Bright Side.

I ne bi svi mogli biti štetni za naše zdravlje, zapravo, lakše nam je zadržati težinu u najhladnije doba godine, prenosi Tuzlanski.ba.

Vaš jezik radi više nego obično

Niske temperature čine da vaše usne budu suhe i u iskušenju ste da često ližete usne kako biste ih navlažili. Iako vam može pružiti privremeno olakšanje, ova vam navika zapravo može ispucati usne. Pljuvačka vrlo brzo isparava, a usne ostaju više suhe nego prije. Pljuvačka takođe sadrži i puno enzima koji su preoštri za vaše osjetljive usne i zbog kojih bi se mogli osjećati nelagodno.

 •  Zubi vas mogu boljeti

  Ako imate osjetljive zube, mogli biste osjetiti oštar, prodoran bol kada je vani prehladno. Hladan zrak može doći do živaca duboko u zubu i prouzročiti bol u zubima. Stomatolozi preporučuju disanje na nos kada ste na otvorenom i umotavanje marame oko usta kako biste se ugrijali i zaštitili osjetljive zube od zimske hladnoće.

  Šećer vam se može povećati

  Hladno vrijeme potiče vaše tijelo da oslobađa hormone stresa koji povećavaju nivo šećera u krvi. Mnogima se s padom temperature povećava i šećer u krvi jer kad je hladno manje smo motivisani za izlazak i vježbanje. Budući da fizička aktivnost smanjuje šećer u krvi, ljekari preporučuju vježbanje kod kuće zimi kako bi nivo šećera bio pod kontrolom.

 • Mogli biste smršati

  Iako je istina da se mnogi ljudi udebljaju zimi, tijelu je također lakše sagorijevati kalorije kad je hladno. Kada se naša tijela prilagode na hladne temperature, mi proizvodimo toplinu i sagorijevamo dodatnu energiju. Kada drhtimo kako bismo se prilagodili hladnoći, sagorijevamo više kalorija da bismo stvorili toplinu.

  Mogli biste dobiti više bora

  Ne možemo u potpunosti kriviti zimu za više bora, ali naša je koža osjetljivija na oštećenja tokom hladne sezone. Budući da tokom hladnih mjeseci dolazi do pada vlage u zraku, vaša koža počinje se isušivati. Ne može zadržati dovoljno vode, a kao rezultat toga postaje suha i sklona je većem broju bora.

 • Vid vam se može pogoršati

  Naše oči mogu biti više izložene većem riziku zimi nego ljeti. Često zaboravimo nositi sunčane naočale koje blokiraju UV zrake u hladnoj sezoni, ali sunce koje se odbija od snijega može ozbiljno oštetiti naše oči. Tanak sloj suznog filma koji pokriva naše oči vrlo je osjetljiv na suh zrak i vjetar koji ga mogu bolno isušiti. Ljekari preporučuju korištenje umjetnih suza zimi kada ste vani.

   Lakše ćete dehidrirati

  Tokom zimskih mjeseci rijetko osjećamo žeđ i često zaboravimo piti dovoljno vode.  Ali osjećaj manje žeđi ne znači da vašem tijelu treba manje vode, a važno je svakodnevno piti pravu količinu vode koja vam je potrebna.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,