Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako da spriječite nastanak bora oko usana?

Preuzmite sliku

Iako bore smijalice utiču na ekspresiju lica, te ih mnogi ljudi vole, nekim ženama to može predstavljati veliki estetski problem.

Imajući u vidu da je struktura kože usana drugačija od kože lica, te da ima manje slojeva, koji su dosta tanji, nastanak bora u ovom predjelu je neizbježan.

Ipak, postoji veliki broj spoljašnjih faktora koji mogu da ubrzavaju znakove starenja, poput nedovoljne zaštite od sunca, pušenja, pijenja na slamku, grickanja unutrašnjosti usne… U nastavku vam otkrivamo tri načina kako da spriječite njihov nastanak.

Prestanite da pušite

Da li ste znali da se kod aktivnih pušača znakovi starenja kože pojavljuju čak deset godina prije? Pušenje djeluje veoma štetno po kožu i sam ten. Ono povećava broj slobodnih radikala u perioralnom području (oko usta).

Obezbijedite im dobru hidrataciju

S obzirom na to da usne nemaju lojne žlijezde, koža usana se neuporedivo brže isušuje u odnosu na druge dijelove lica.

Na isušivanje usana mogu uticati vjetar kao i štetne materije u vazduhu (polutanti). Zato ih stalno hidrirajte, a osim balzama, možete na njih namazati malo meda.

Prestanite da ih grickate

Svaki vid aktiviranja kružnog mišića takođe utiču na pojavu bora. Dakle, ispijanje pića na slamčicu, grickanje i pravljenje određene mimike usnama mogu dodatno produbiti bore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,