Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako da se obučete za razgovor za posao: Pet DA i jedno NE

Sam proces pisanja CV-ja, traženja posla, istraživanja kompanije za koju aplicirate, i slično, jeste težak. Ako se dobro pripremite, razgovor za posao može da bude samo formalnost. Ipak, češće se dešava da upravo intervju za posao presudi ko će dobiti posao.

Neka sve radi u vašu korist, između ostalog, i odeća. Kako piše site Inc, treba da se obučete tačno za onaj posao koji želite da dobijete. Dakle, namjenski.

DA: Nikada ne možete da pogriješite ako obučete sako ili blejzer.

Ako sve drugo otpadne, blejzer ili sako vas neće izneveriti. Nemojte štediti – dobar kroj i kvalitetan materijal su nešto što će vam uvijek dobro stajati. To je pametna investicija koja će vas služiti i kada budete dobili posao. Djelovaćete profesionalnije, čak i u farmericama. To se naravno odnosi i na muškarce i na žene.

DA: Bijela ili crna košulja

Sa bijelom ili crnom košuljom takođe nema greške. Bitno je da budu opeglane i zakopčajte ih maltene do grla. Tako ćete postići taj profesionalni izgled. Ako imate otvoreniju bluzu, uvijek možete da iskombinujete sa svilenom maramom.

Za koji god model košulje da se odlučite, bitno je da to bude crna ili bijela, da se ne vidi ako se oznojite tokom razgovora.

DA: Crne pantalone

Sa crnim pantalonama, bilo da ste muškarac ili žena, nema greške. Slaže se sa bijelim košuljama.

NE: Kratka haljina ili suknja

Ako se odlučujete za haljinu, izaberite onu koja „kaže“ da ste kvalifikovani
Sve je u tome kako vam stoji. I naravno, prvo pravilo – dobra dužina. Ne treba vam ona koja otkriva previše dok sjedite. Dakle, haljina ili suknja tik ispod koljena biće savršena.

DA: Kvalitetna obuća

Koju god obuću da izaberete (osim japanki, to nemojte nikako), neka bude kvalitetna i čista. I da su dosta puta nošene, nek se vidi da su cipele održavane. Stručnjaci kažu da i bijele patike mogu da budu odličan izbor, ako su uklopljene sa košuljom i sakoom, i naravno ako su uredne i čiste.

DA: Torba

Uvijek sa sobom ponesite torbu ili veću fasciklu u kojoj će uredno biti složen sav materijal koji bi mogao da vam bude potreban (diplome, uvjerenja, sertifikati, projekti, tekstovi…). Bolje je biti dobro pripremljen nego doći praznih ruku. Neka torba bude neutralne boje i profesionalna.

Dakle, kvalitetna torba i cipele, bijela košulja i crne pantalone – to je jednostavna kombinacija koja ostavlja utisak. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,