Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako da se ne budi “svaka dva minuta”

Preuzmite sliku

Kada postanete roditelji, osam sati sna bez prekida vam djeluje kao neka daleka uspomena. S obzirom na to da bebu treba hraniti tokom noći, nemoguće je da se ne budite, a treba uzeti u obzir i to da se bebe često bude i kada nije vrijeme za mlijeko.

Ekspert za san Mandy Ray kaže da vaši postupci u prvih nekoliko mjeseci bebinog života itekako utiču na to kako će vaš mališan spavati.

Evo njenih savjeta za roditelje.

1. Naučite bebu razliku između dana i noći

Novorođenče će u prosjeku provesti 16 od 24 sata dnevno spavajući. Prvi korak je da naučite bebu da mrak povezuje sa spavanjem, a svjetlost sa buđenjem. Za deset nedjelja, vaša beba će biti sposobna da razumije da noću treba da spava duže.

Kada hranite bebu tokom noći, trudite se da je ne stimulišete – neka vaš glas bude veoma tih, izbjegavajte kontakt očima. Kombinacija mraka i tišine pomoći će bebi da nauči da je noć za spavanje.

2. Sretna dremka

Kada su bebe previše umorne, veoma ih je teško uspavati, pa je zato važno da na vrijeme vidite signale da se vašem mališanu spava. Neka djeca se prosto utišaju, neki trljaju oči, zijevaju, plaču… Čim primijetite takve znakove, stavite bebu u krevetac. U period od mjesec dana, bebe obično moraju da spavaju na svakih sat, sat i po. Mendi preporučuje da nekoliko dana zapisujete kada beba spava i jede, da biste uočili obrazac.

3. Rutina pred spavanje

To je od ključne važnosti da bi beba stekla zdrave navike kada je riječ o spavanju, kaže ekspert Mandy. Dakle, svako veče pred spavanje radite iste stvari, kako biste bebi dali do znanja da je vrijeme za spavanje.

4. Ne povezujte mlijeko sa spavanjem

Tokom nekoliko prvih nedjelja, bebi će vjerovatno trebati hrana baš pred spavanje, ali vremenom, polako, možete da pomjerate hranjenje, tako da prvo bebi date mlijeko, pa je onda kupate. Tako dijete neće povezivati mlijeko sa spavanjem.

5. Neka beba bude budna u krevecu

Mendi savjetuje da bebu stavite u krevetac malo prije nego što zaspi, kako bi navikla da samu sebe uspavljuje. “Bijela buka”, poput uključenog radija, može pomoći da beba zaspi. Na taj način beba neće, kada se probudi usred noći, biti uplašena gdje se nalazi i neće se razbuditi.

6. Pomozite bebi da dobro spava

Kod novorođenčadi ciklus sna traje oko 60 minuta, dok kod beba starijih od tri mjeseca taj ciklus traje oko 90 minuta. Da biste pomogli bebi da dobro spava tokom noći, važno je da je naučite da se “smiri” i uspava nakon završenog ciklusa.

Ako beba tokom noći tek malo zaplače, proverite da li joj je udobno, da nije gladna, da joj nije vruće ili hladno, da joj je pelena čista.

Ukoliko je sve u redu, pomozite joj da se opet umiri tako što ćete je blago ljuškati u krevecu ili pokušajte da je okrenete da legne na suprotnu stranu od one na kojoj leži.

Ako je potrebno, savjetuje Mandy, uzmite bebu u ruke, ali je vratite u krevetac čim se malo smiri i opet postane pospana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,