Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako da rashladite spavaću sobu u vrelim danima

Preuzmite sliku

Da spavaća soba ne bi postala vaša privatna sauna po noći, spustite roletne ili navucite tamne zastore, po mogućnosti debele i crne, promijenite posteljinu i opustite se prije spavanja.

1. Debeli crni zastori

Debeli zastori na prozoru spavaće sobe, po mogućnosti od baršuna ili lana, će vam spustiti temperaturu do pet stepeni. Držite ih tokom dana zatvorene, ali i tokom noći ako prozor gleda na ulična svjetla. Ako već imate zastore koje ne biste mijenjali, nabavite zavjese za zamračivanje, koje možete kupiti u svim većim centrima. Imate li roletne, spustite ih preko dana i zatvorite prozore. Tek naveče, kad zahladi i ako zahladi, otvorite da prozračite prostor.

2. Vježbajte “hladno” disanje

Prije spavanja sjednite ispred ventilatora ili otvorenog prozora i umirite se. Zatvorite oči i polako isplazite jezik i savijte ga u krug sa strana. Kroz malu rupicu nastalu savijajući strane jezika polako uvlačite vazduh. Ponovite duboko disanje pet puta i stanite. Sad lagano otvorite usta i udišite kroz usta i izdišite kroz nos pet puta. Ponovite ovu vježbu koliko god puta vam odgovara. Ako ne možete saviti jezik, skupite usta i ostavite malu rupicu za prolaz vazduha. Ponovo udišite i izdišite po pet puta. Ovaj način disanja se zove “Sitali Pranayama” i poznato je da pomaže u smirivanju i hlađenju tijela.

3. Koristite lanenu posteljinu

Lan je izvrstan izbor posteljine za ljeto. Prozračan je i spriječiće znojenje kod ljudi koji i preko ljeta vole biti prekriveni. Puno je laganiji od klasične pamučne posteljine.

4. Zamijenite sijalice u spavaćoj onima manje voltaže

Svjetlo stvara toplotu i što imate jaču sijalicu, to će se prostor više grijati. Zamijenite sijalice onima manje voltaže i postći ćete manje zagrijavanje prostorije i prirodniji izgled prostora. Ako u spavaćoj sobi imate televizor ili računar, preko ljeta bi bilo dobro maknuti ih u neku drugu prostoriju. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,