Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako da “pročitate” određena ponašanja novorođenčadi?

Preuzmite sliku

Novorođenčad se mogu pohvaliti jedinstvenim ponašanjem zbog kojeg se ističu kao ništa drugo. Takvo ponašanje može pomoći bebi da komunicira sa svijetom oko sebe, iako ponekad može biti prilično suptilno, piše Bright Side.

Od zvukova koje proizvode do svojih pokreta, neprestano nam govore nešto o sebi.

Ovo je nekoliko važnih dječjih ponašanja zajedno sa njihovim značenjima kako bi vam pomogao da udovoljite njihovim potrebama, prenosi Tuzlanski.ba.

Okretanje kada im treba vlastiti prostor

To se može dogoditi ako je beba u okruženju s puno stimulacije, poput bučne sobe ili u okruženju puno ljudi koji je žele dodirnuti i nosati. Mogu se okrenuti , postati nervozni i ljuti.

Ovo može biti njihov način da kažu svijetu da su imali dovoljno uzbuđenja i da bi voljeli malo mira i tišine.

 • Održavanje kontakta očima i gugutanje kad se žele igrati

  Ako zadrže kontakt očima i ponavljaju gugutanje zvukovima poput “ooh – ooh – ooh” i “ah – ah – ah”, možda će tražiti da se poigrate s njima. Kad napune nekoliko mjeseci, možda će vas početi kontaktirati na ovaj način i biti verbalniji ako uzbuđeno blebeću i više komuniciraju.

  Stiskanje prsta kako se njihov nervni sistem razvija

  Ovo je refleks koji imaju sve zdrave bebe u dobi do 6 mjeseci, a naziva se “hvatanje za dlanove”. Ovo ponašanje, zajedno s drugima, može vam reći da su bebini mišići i živčani sistem dobro razvijeni. Također, možete shvatiti da oni iskušavaju svoje vještine koordinacije na vama.

  Smatra se da ovaj refleks potiče od naših predaka koji bi se čvrsto uhvatili za svoje majke dok su u pokretu.

 • Smirenost nakon buđenja zbog “faze tihog upozorenja”

  Možda ćete se iznenaditi koliko je vaša beba mirna na kraju ciklusa spavanja. To se naziva “fazom tihog upozorenja” kada vaša beba potiho zauzima okolinu oko sebe. Možete primijetiti kako bulje u predmete i mirno reaguju na zvukove i pokrete.

  Nakon ove faze, uobičajeno je da bebe pređu u “fazu aktivnog upozorenja” gdje će aktivnije reagovati na zvukove i prizore i postati nemirne.

  Vole kada stavite ruke preko lica i „prepadate ih“

  To je zato što bebe počinju shvatati da predmeti i dalje postoje čak i kad ih ne mogu vidjeti. To postaje zabavna igra: “Mislim da je tata iza njegovih ruku – i tu je!” Od 6 mjeseci počinju tražiti poluvidljive predmete, a od 9 mjeseci tražit će skrivene predmete.

 • Sve su to znakovi kognitivnog rasta kad počinju shvatati svijet oko sebe sa sviješću da od vida ne znači i od uma.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,