Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako da prepoznate da li su jagode na pijacama domaće ili iz uvoza

Preuzmite sliku

Popularno

Maj je definitivno mjesec kada jagode vladaju pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primjećujemo da većina nema ni ukus ni miris…

Zbog toga nam je svima prva pomisao “odakle su uopšte stigle?!”.

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode tretirane su pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale svježe, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu.

Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomjerno tokom rasta.

 • Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Rijetko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cijele i svježe, dodatno tretiraju.

  Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka – na domaćim je uvek blijedozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih sjemenki.

  Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je svježe ubrana.

  Maloj djeci ih treba davati oprezno jer postoji mogućnost da se, baš kao i kod odraslih, javi neka neželjena reakcija ili alergija, koju obično ne izaziva sama voćka, već pesticidi i slična sredstva kojima su prskane. Zato ih prije konzumiranja treba dobro oprati.

 • 4 fantastična razloga zašto je dobro jesti jagode

  1. Lijek za sve – Jagode su bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.

  2. Ubrzavaju metabolizam – Bogate su protivupalnim i protivkancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidanasa, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Ubrzavaju metabolizam, a istovremeno mogu biti od velike pomoći i vašem srcu.

  3. Štite od UV zračenja – Ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećava otpornost i smanjuje oštećenje DNK.

  4. Nisu kalorične – Ovo voće ne sadrži puno kalorija, a olakšava mršavljenje, štiti nas od bolesti srca, snižava holesterol i poboljšava pamćenje. (lepaisrecna.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,