Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako da naučite da volite nešto što mrzite da radite

Ako nešto ne volite da radite vjerovatno koristite veliku snagu volje da to savladate. Ipak, studije pokazuju da trošenjem energije snage volje veoma smanjujemo svoje rezultate.

 To pokazuje primjer sa studentima i kolačićem, koji je objavila Quora. Podijeljene su sve grupe studenata koji su rješavali test. Jedni su mogli u svakom trenutku da jedu kolačiće, drugi su smjeli da ih uzmu tek nakon što završe test. Grupa koja je morala da čeka je uradila test znatno gore.

Poenta je da ukoliko gledate na nešto kao na izazov ili frustraciju, svakako možete napraviti progres ali ćete istrošiti svoju snagu volje oko nečega što u stvari uopšte i ne želite da radite. Najbitnije je promijeniti perspektivu i ne osjećati frustraciju oko stvari. Evo primjera kako da sebi pomognete.

1. Zamijenite nevoljnu situaciju

Želite da izgubite masti, da smršate i da se zdravije hranite? Na primjer, zaključili ste da je majoneza nezdrava. Umjesto da isključite sebi majonezu iz upotrebe ( i umanjite snagu volje) pokušajte da koristite senf. On je zdraviji, a vaš sendvič i dalje ima dodatak.

2. Počnite da radite poslove koje ne volite, a od kojih provjereno znate da ćete imati koristi

Na prvom mjestu spremanje kreveta. Mnoge studije i mnogi uspješni ljudi zaključili su da je to odličan jutarnji ritual. Prvenstveno imaćete osjećaj reda u danu, čist početak, a kada dođete kući i legnete u krevet imaćete taj divan osjećaj udobnosti. Probajte da namještate krevet sedmicu dana i vidjećete prve rezultate.

3. Doprinesite nevoljnoj situaciji

Ukoliko na put do posla gledate kao na nevoljnu situaciju vrijeme je da od toga napravite divno iskustvo. Ukoliko se vozite autobusom najbolje je da čitate. Postoji toliko knjiga koje mogu oplemeniti vaš život i doprinijeti vašem profesionalnom usavršavanju. Unaprjeđujte sebe svakoga dana. Ako vozite automobil kupite knjige na cd, ili slušajte predavanja iz raznih oblasti, kurseve jezika ili dobre radio emisije.

Promijenite perspektivu gledanja na nevoljne situacije. To je izazov ali će vam mnogo doprinijeti. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje