Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako da namirnice traju što duže: Paradajz ne držite u frižideru, banane umotajte u foliju…

Preuzmite sliku

Donosimo nekoliko savjeta kako da produžite rok trajanja određenim namirnicama. Evo nekoliko trikova koji vas neće koštati ništa, a pomoći će vam da dodatno uštedite na kućnom budžetu.

1. Gljive čuvajte u papirnim vrećama

Za dugotrajnu svježinu gljiva važno je da plodovi budu suhi, i ostavljeni na tamno mjesto. Zato su papirnate vrećice mnogo bolji saveznici od plastike. Ako vam se pečurke previše osuše u frižideru stavite ih malo u vodu i tako osvježite.

2. Svjež peršun tretirajte kao buket cvijeća

Kad kupite svjež peršun, umjesto u plastičnu vrećicu, uronite stabljike u čašu vode i stavite blizu prirodnog izvora svjetlosti – npr. prozora. Na taj način usporićete proces truljenja, a dobićete i efektne buketiće, koji će poboljšati miris cijeloga doma.

3. Omotajte aluminijumsku foliju oko celera i banana

Želite li vam da vam celer bude hrskav i svjež što je duže moguće, omotajte ga u aluminijumsku foliju. Ova folija sprječava ispuštanje sastojaka iz povrća koji su zaslužni za prerano truljenje. Od velike koristi ovo može biti i kod produžavanja roka trajanja banana.

4. Nemojte stavljati paradajz u frižider

Ne samo da temperatura u frižideru uništavaju ukus i teksturu paradajza, već i uništavaju sam plod. Da biste izvukli maksimum, držite paradajz na kuhinjskom stolu, te mu dopustite da sazre do svog maksimuma na sobnoj temperaturi.

5. Budite oprezni sa skladištenjem jabuka

Stavite li jabuku u vreću krompira, spriječićete da ovo povrće počne da klija i tako mu produžiti trajnost. No, jabuke ispuštaju etilen koji će izazvati kvarenje većine drugog voća i povrća. Najbolje bi bilo jabuke staviti u plastičnu vrećicu i tako odložiti u frižider. (story.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,