Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako da na konstruktivan način rješavate probleme u braku?

Početak rješavanja nesuglasica u braku podrazumijeva da neko prvi započne i inicira promjene. Budite to vi. Ovdje se ne radi o principu pametniji popušta. Mudriji je onaj ko nastoji da bude fleksibilniji, da promijeni svoje ponašanje, inicira konstruktivnu komunikaciju i nastoji da motiviše (a ne pritišće) partnera svojim novim postupcima (više nego riječima) da i on promijeni svoje ponašanje i stavove. Nikoga ne možemo na silu promijeniti niti ubijediti u nešto. Ono što obično partneri koji imaju konflikt rade je upravo to.

Nastoje da ubijede drugu stranu da nije u pravu. Nametanje stavova, kriticizam i ucjene su najgore strategije koje dugoročno gledano nikada ne dovode do rješavanja problema i konflikata. Umjesto toga možete učiniti sljedeće:

Vi prvi inicirajte komunikaciju oko nastalih problema

Ne čekajte na drugu stranu jer na taj način vi ostajete ukopani u vašoj poziciji i nespremni na promjene i kompromise. Objasnite partneru da vam je stalo do uspjeha veze i da ste zato inicirali komunikaciju. Pokažite prvi dobru volju i pozitivan stav prema rješavanju problema.

Pokažite da ste spremni na kompromise

Jako je važno da partneru pokažete da ste fleksibilni, da ste spremni da i vi nešto promijenite u vašem ponašanju ili stavovima a ne samo da isključivo to očekujete od druge strane. Ako želite da nešto dobijete morate nešto da date, a ponekad i da odustanete od nečega.

Trudite se da zaista saslušate partnera

Slušanje podrazumijeva da se zaista trudite da razumijete poziciju partnera i njegovo viđenje problema, a ne samo da šutite i prevrćete očima ili još gore „slušate“ da bi ste potvrdili vaš početni stav. Ako se to desi to je siguran znak da niste pažljivo slušali i nastojali da razumijete drugu stranu. „Stavite se u cipele druge osobe“, pokušajte da shvatite kako bi ste se vi osjećali u toj poziciji, naravno iz ugla te osobe, ne iz vašeg ugla.

Uvažavajte osjećanja ali i želje i potrebe vašeg partnera

Ako vaš partner izražava osjećanja tokom razgovora (na primjer: plače, ljuti se ili se osjeća povrijeđeno) dopustite mu da izrazi ta svoja osjećanja. Nemojte ga prekidati, kritikovati, govoriti da ne plače ili se ne ljuti i sl. Jednostavno dopustite mu da izrazi osjećanja. Ako vaš partner izrazi osjećanja (a da ga vi ne prekidate u tome), biće spremniji za konstruktivnu komunikaciju i rješavanje problema „hladne glave“.

Trudite se da otkrijete šta vašem partneru zaista smeta i šta želi

Otkrijte šta mu smeta u vašem ponašanju ili šta mu nedostaje u vezi. Nemojte to shvatiti kao kritiku već kao dobre sugestije za promjenu. Na isti način i vi izrazite šta vama smeta i šta bi ste vi voljeli da dobijete od partnera. Ono što želite da dobijete iznesite u vidu očekivanja a ne zahtijeva.

Iznesite nekoliko konkretnih prijedloga za rješavanje problema

To znači da o tome morate prethodno dobro razmisliti. Pokažite da ste spremni na konstruktivno rješavanje problema tako što ćete izneti konkretne, ostvarive i konstruktivne prijedloge za rješenje problema. Tražite od partnera njegovo mišljenje i njegove prijedloge.

Suzdržite se od kritikovanja i vrijeđanja

Kritikovanje i vrijeđanje podstiču kritiku i vrijeđanje od strane drugog učesnika u konfliktu. To ne vodi nigdje. Ako nešto kritikujete uvijek kritikujte ponašanje a nikada nečiju ličnost. Kritika se odnosi na ono što ne želite od vašeg partnera. Nekada je bolje da umjesto kritike kažete i tražite to što želite, to je direktnije a ne vrijeđa drugu stranu.

Prihvatite činjenicu da ste oboje nesavršeni i pogrješivi

Ako vjerujete u suprotno onda ćete biti skloni da mislite da ste samo vi uvijek u pravu što svakako ne odgovara realnosti i vodi polarizaciji stavova. Ako smatrate da je vaš partner nešto pogriješio, mnogo će vam biti lakše da to razumijete i prihvatite ako polazite od stava da su ljudi generalno pogrješiva i nesavršena bića. (mamaibeba.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,