Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kakav tip muškaraca plaća za seks? Stručnjaci su dekodirali

Preuzmite sliku

Ovo je psihološki aspekt tematike prodaje seksualnih usluga, prostitutki i njihovih klijenata deficita muškaraca u pogledu intimnih odnosa te je otkriveno kako je svaki deseti muškarac u životu ‘platio seks’

Naziva se najstarijom profesijom na svijetu i to s dobrim razlogom. Prema britanskoj sociologinji Catherine Hakim, prostitucija uspijeva u svakom društvu modernog svijeta i to tokom cijelog čovječanstva. To čak nije ni isključivo ljudska djelatnost, jer su primijećeni slučajevi ženskih čimpanza kako ‘mijenjaju’ seks za hranu.

Iako je seksualni rad ilegalan u ex-yu zemljama, njegov pravni status uveliko varira širom svijeta. U nekim je zemljama, poput Nizozemske, zakonski regulisan. U drugima je, poput Novog Zelanda, dekriminaliziran, što znači da ne postoje zakoni koji ga reguliraju ili ograničavaju. U drugim zemljama poput Tajlanda prostitucija je teoretski nezakonita, ali zakoni se ne provode. Bez obzira je li ‘prodaja seksa’ legalna ili ne, seksualni rad je stigmatizirano zanimanje svugdje u svijetu.

Seksualne radnice uglavnom su žene, a njihovi klijenti su gotovo svi muškarci. Svakako, postoje i muški seksualni radnici, ali oni također udovoljavaju gotovo isključivo muškarcima. Seks uz naplatu može biti prilično skup, a muškarci koji ga traže često moraju riskirati pravne posljedice, socijalnu stigmu i raspad vlastitih ljubavnih odnosa – poput braka, da bi nastavili s njim.

Kakvi muškarci plaćaju seks?

Pa, kakvi muškarci plaćaju seks? Ovo su pitanje švedska psihologinja Charlotte Deogan i njezine kolege istražile u članku koji su nedavno objavile u Arhivi seksualnog ponašanja.

U studiji su korišteni podaci iz uzorka od preko 6000 švedskih muškaraca, u dobi od 16 do 84 godine, uzeti iz mnogo većeg istraživanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje je provela Švedska agencija za javno zdravstvo 2017. godine. Ključno pitanje u ovom istraživačkom projektu bilo je: ‘Jeste li ikad platili ili dali drugu naknadu za seks?’

 • Charlotte Deogan i njezini kolege također su razmotrili i druge varijable u seksualnom životu ispitanika. Ispitanici su posebno trebali ocijeniti razinu seksualnog zadovoljstva u svom životu. Oni koji su izjavili da su nezadovoljni dobili su priliku navesti svoje razloge. To je uključivalo nedostatak spolnog partnera, nedovoljan broj seksualnih partnera i nemogućnost spolnog odnosa s njihovim partnerom onako kako bi oni željeli – u količini, mjeri, kvaliteti ili načinu.

  Ostala relevantna pitanja bavila su se seksualnim aktivnostima sudionika na internetu To je uključivalo potragu za seksualnim partnerom na mreži i gledanje pornografije. Napokon, Charlotte Deogan i njezine kolege također su proučavali razne demografske osobine, poput dobi, nivoa obrazovanja i prihoda.

  Svaki deseti je platio seks

  Oko 10 posto ispitanika izjavilo je da su u nekom trenutku svog života platili seks. Ovaj je broj sličan onom dobivenom u drugim studijama, iako je postotak obično nešto veći u zemljama u kojima je prostitucija legalna ili se toleriše. Deogan i kolege ističu da je ‘kupnja seksa’ u Švedskoj ilegalna i strogo procesuirana od 1999. Međutim, to je legalno u mnogim drugim evropskim zemljama, pa stoga švedskim muškarcima nije teško otići u inostranstvo na tzv. seksualne praznike.

 • Deogan i kolege također su otkrili da su stariji švedski muškarci nešto vjerovatnije plaćali seks nego njihovi mlađi sunarodnjaci. Međutim, nejasno je zašto je to slučaj. Može biti da stariji muškarci imaju bolje financijske uvjete za plaćanje seksa, ali isto tako može biti slučaj da su ti stariji Šveđani angažirali seksualne radnike prije nego što je to postalo ilegalno.

  Mogu postojati i drugi razlozi zašto su klijenti stariji. Nema sumnje da mlađi muškarci lakše privlače seksualne partnere nego stariji muškarci. Nadalje, mlađi muškarci, čak i ako imaju raspoloživ dohodak, mogu biti osjetljiviji na stigmu koja okružuje plaćanje seksa. Podaci dostupni Deoganu i kolegama jednostavno se ne bave ovim pitanjem, a ovo je očito tema za daljnja istraživanja.

  Prostitutkama odlaze kada uštede za seks

  Deogan i kolege također nisu pronašli značajne razlike u prihodima ili obrazovanju između muškaraca koji su platili seks i onih koji nisu. Drugim riječima, muškarci ne angažiraju seksualne radnike samo kad za to imaju raspoloživi dohodak. Zapravo, istraživači su čak primijetili nešto povećanu tendenciju plaćanja seksa na najnižem društveno-ekonomskom nivou, sugerirajući da će oni muškarci koji su možda presiromašni da bi privukli partnera uštedjeti za povremeni posjet seksualnom radniku.

  Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,