Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kada sam zaista počeo da volim sebe: Mudre riječi Charlie Chaplina koje je poklonio čovječanstvu

Preuzmite sliku

Za svoj sedamdeseti rođendan 16. aprila 1959. godine, Charlie Chaplin poklonio je čovječanstvu pregršt mudrih riječi. Pokušajte da usvojite barem neke od njih i da uljepšate sebi život.

 • charlie-chaplin2
 • 1. Kada sam zaista počeo da volim sebe, shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove biti vjerodostojnost.

  2. Kada sam zaista počeo da volim sebe, shvatio sam koliko može da bude uvrjedljivo kada pokušavam da natjeram nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba ja. Danas, ja to zovem poštovanje.

  3. Kada sam zaista počeo da volim sebe, prestao sam da žudim za nekim drugačijim životom i mogao sam da vidim da je sve što me je okruživalo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem zrelost.

  4. Kada sam zaista počeo da volim sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme i da se sve događa u pravom trenutku. Tako da sam mogao da budem miran. Danas to zovem samopouzdanje.

  5. Kada sam zaista počeo da volim sebe, prestao sam samom sebi da kradem svoje vrijeme, i prestao sam da pravim grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim da radim i koje vesele moje srce i činim to na svoj način i u svom vlastitom ritmu. Danas znam da se to zove jednostavnost.

  6. Kada sam zaista počeo da volim sebe, oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao “zdravi egoizam”, ali danas znam da je to ljubav prema samome sebi.

  7. Kada sam zaista počeo da volim sebe, prestao sam da želim da sam uvijek u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove skromnost.

  8. Kada sam zaista počeo da volim sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se sve događa. Tako živim svakog dana i zovem to ispunjenje.

  9. Kada sam zaista počeo da volim sebe, spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo da koristim svoje srce, moj um je dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem mudrost srca.

  10. Nema potrebe da se bojimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz tog sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam da se to zove život.

  (atma.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,