Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kada je pravo vrijeme za tuširanje?

Preuzmite sliku

Jedni kažu da ne žele da u krevet ležu prljavi, dok drugi da je potrebno oprati se nakon cjelonoćnog znojenja.

 • tusiranje
 • Ko ima pravo?

  I jedni i drugi, ali u zavisnosti od situacije. Doba dana u koje ćete se tuširati zavisi od niza faktora – od tipa kože, do izloženosti prljavštini. Koje je pravo za vas?

  Treba da se tuširate ujutru, ako…

  Imate masnu kožu. Jutarnje tuširanje pomoći će vam da pročistite pore od viška masnoće koja se tokom noći nakupljala.

  Imate namjeru da se brijete. Tuširanje muškarcima pomaže da omekša dlačice na licu i čini brijanje lakšim.

  Nemate problem sa ranim buđenjem. Jutarnje tuširanje može odgovarati samo onim ljudima kojima nije teško da se probude nešto ranije.

  Znojite se pojačano u toku noći. Osobe koje se tokom noći pojačano znoje očekivano žele da speru sa sebe znoj ujutru.

  Niste okruženi prljavštinom. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se ljudi tuširaju uveče je taj što rade u okruženju punom prljavštine. Ako svakodnevno idete pravo iz kancelarije u kola i zatim kući, možda i nemate šta da uklanjate s vašeg tijela. Međutim, ako radite terenski posao ili se vozite javnim prevozom, trebalo bi da se istuširate.

  Treba da se tuširate uveče, ako…

  Vam je potrebno opuštanje prije spavanja. Mnoge ljude opušta mlaka voda pred spavanje, ali mnoga istraživanja pokazuju da to zapravo može poremetiti vaš prirodni biološki sat i otežati vam padanje u san. Ako je to vaš slučaj, tuširajte se nekoliko sati prije leganja u krevet.

  Nosite šminku. Ako nosite kremu sa zaštitnim faktorom ili šminku, večernje tuširanje i detaljno čišćenje lica su veoma važni.

  Imate suhu kožu. Tokom noći je u tom slučaju poželjno da “odmorite” kožu od šampona i kupki i dozvolite joj da se tokom noći prirodno hidrira.

  Okruženje vam nije sterilno. Osobe koje rade terenske poslove, kao i zaposleni u bolnicama ili na otvorenom trebalo bi da se tuširaju uveče. (NN)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,