Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kada bi dijete trebalo početi učiti strane jezike?

Preuzmite sliku

Možda ste u dilemi, no znajte da nikada nije prerano da se dijete izloži stranim jezicima, čak i ako ga odmah ne nauči   

Iako su malena djeca najbolja u učenju stranih jezika, roditeljima to može biti poprilično obeshrabrujuće. Učenje stranog jezika zahtijeva angažman roditelja jer tete u vrtićima rijetko imaju dovoljno vremena baviti se time. Trud se svakako isplati jer je odličan osjećaj vidjeti djetetov napredak, a on započinje povezivanje prvih najjednostavnijih riječi s pojmom što riječ zapravo znači.

Djeca vrlo često vole i izmišljati nove riječi kada im je još uvijek prilično neshvatljivo zašto postoji više jezika i zašto bi ih trebali naučiti. U učenju je vrlo važno da i roditelji znaju osnove stranog jezika koje dijete uči kako bi mu mogli biti od pomoći.

Dokazano je kako djeca koja uče strani jezik već od vrtićkih dana mnogo lakše uče kasnije u školi jer se uče radnim navikama već prije polaska u školu. Osim toga, djeca koja uče strani jezik mnogo uspješnije zadržavaju pozornost i koncentriraniji su kada ih u učenju ometaju podražaji iz okoline.

Mnogo roditelja muči kada je najbolje da njihova djeca počnu s učenjem. Tačan odgovor je: što ranije to bolje. Nikada nije prerano da se dijete izloži stranim jezicima. Mnogo će vam u učenju pomoći knjige i crtani filmovi na stranom jeziku koje dijete voli, pa će imati veću motivaciju u učenju.

Važno je obratiti pažnju na pravilan izgovor riječi, jer ako dijete već na početku pogrešno nauči, mnogo teže će biti to kasnije ispraviti. Započnite s učenjem stranih riječi za dijelove tijela, hranu, igračke i članove porodice. Audio snimke najbolji su način za naučiti pravilan izgovor.

Kako bi bili što uspješniji u učenju, važno je učenje učiniti zabavnim i vama i djetetu. Tako možete istraživati i kulturu, hranu i ljude koji dolaze iz zemlje čiji jezik dijete želi naučiti. Pokušajte u svakodnevni razgovor ubaciti i strani jezik, svi smo svjedoci kako se jezik lakše i kvalitetnije uči izravnom komunikacijom nego učenjem po knjigama. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,