Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kad je saznala da ima dijabetes doživjela je šok, a onda joj je to postalo život i posao

Preuzmite sliku

Shelby Kinnaird su doktori dijagnosticirali dijabetes tipa 2 prije 20 godina, i to je doživjela kao potpuni šok, ali odlučila je iz temelja promijeniti život i posvetiti se zdravoj prehrani.

,,Bila sam na redovnom  doktorskom pregledu nakon kojeg me doktor nazvao i rekao mi da imam dijabetes tipa 2. To nije bilo upozorenje, da sam granični slučaj, da moram pripaziti, nego jednostavno to je tako. Imaš to. Bila sam u šoku.”, prisjetila se Shelly Kinnaird.

U to je vrijeme Kinnaird imala stresan posao zbog kojeg je puno putovala i priznala je kako nije imala osobito dobre životne navike.

 • ,,Prehrana mi je bila loša i većinu obroka sam jela u restoranima. Nisam baš ni vježbala. Trčala sam jedino kad sam žurila da ne propustim let. A onda sam odlučila da mi zdravlje postane jednak prioritet kao karijera.”, kazala je Shelly. Smanjila je unos ugljikohidrata i šećera te je počela pripremati vlastite obroke koje je nosila na posao. Također, počela je jesti obroke i međuobroke u približno isto doba, a svakog dana nakon posla je odlazila na duge šetnje.

  ,,Kasnije sam počela raditi i drugi tip vježbi, a smanjila sam i broj sati koje sam provodila na poslu. Za mene je to bio veliki korak jer sam pomalo radoholičarka.”

 • Prehrana je za nju bila veliki problem, pa je kupila sve kuharice koje su bile na bilo koji način povezane s prevencijom dijabetesa i upravljanjem bolešću. Ali utvrdila je kako je hrana imala grozan okus, pa je 2010. pokrenula blog Diabetic Foodie kako bi ljudima pokazala da uprkos dijagnozi možete jesti ukusnu hranu.

  ,,Postoje brojna nerazumijevanja i predrasude oko dijabetesa. Ne mislim da postoji jedan čaroban tip prehrane za sve vrste dijabetesa. Svako od nas u tijelu proživljava različite procese i jednostavno moramo otkriti što pojedincu odgovara i koja je za njega najbolja vrsta prehrane.”, pojasnila je Kinnaird.

 • Sada se pokušava pridržavati zdravih navika svakog dana. Odmah nakon buđenja mjeri šećer u krvi koristeći senzor koji ima na ruci. Obično je u jutarnjim satima kod većine dijabetičara šećer prilično visok, pa pokušava odmah pojesti doručak kako bi se šećer stabilizirao. Zatim radi i trudi se uzimati pauze za šetnju. Također, ona se trudi redovno posjećivati lokalne trgovce kako bi nabavila namirnice koje su u sezoni.

  Za večeru obično pojede burger, ali ne jede hljeb nego umjesto njega koristi salatu. Kaže i kako se trudi jesti zdravo, iako je  redu ako ponekad malo i zastranimo. Nedavno je započela Cook & Chat video objave preko Zooma kako bi pomogla dijabetičarima u boljoj prehrani te se usput družila s ljudima. Kaže da im redovno šalje recepte, a inspiriše je pomaganje drugima. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje