Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li znali da šećernu vunu možete napraviti sami kod kuće (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ne morate čekati odlazak na neko mjesto gdje prodaju šećernu vunu da bi uživali u njoj i prisjetili se djetinjstva. Postoji fantastičan način kako da ovu poslasticu napravite u svojoj kuhinji.

Ono što prvo trebate napraviti je izraditi “mašinu” za pripremu šećerne vune, a za to će vam trebati veća plastična posuda, poklopac od staklenke, šaraf i nekoliko matica, nešto što će poslužiti kao stalak (možda komad drške od stare metle), malo špage i metalni prsten.

Postoje dva načina izrade mašine, a drugi je još jednostavniji – trebate poklopac, šaraf, matice, kartonsku kutiju i bušilicu.

Postupak:

Uzmite stari poklopac od staklenke i na njemu izbušite rupe pomoću eksera i čekića kako je prikazano u videu. Potom bušilicom napravite otvor i na sredini poklopca pa u njega stavite dugačak šaraf i nekoliko matica.

U ovoj fazi poklopac je spreman za postavljanje na stalak i u improviziranu posudu u kojoj će nastajati šećerna vuna. Detalje kako to napraviti pronaći ćete u videu.

Kada je uređaj kućne radinosti spreman, vrijeme je da u lončiću rastopite šećer uz dodatak vode – omjer šećera i vode je 3:1. (npr. tri velike kašike šećera na kašiku vode). Kada se šećer rastopi i poprimi boju meda, spreman je za pripremu šećerne vune.

Postupak izrade pogledajte u videu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,