Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li se ikad zapitali zbog čega “padate” na proizvod koji ima lijepu ambalažu?

Preuzmite sliku

Društvo opsjednuto vizualnim automatski privlače lijepe male kutijice, naročito kad obećavaju vječitu mladolikost, dugotrajan make-up i kožu poput bebine. Ipak, izgled otkriva još niz bitnih informacija.

Ono što je unutra izuzetno je važno, ali ponekad nije presudno, jer pakovanje, naročito ako je smješteno u masi drugih proizvoda omiljene drogerije ili parfumerije, itekako ima svoju snagu. Ljepota je danas važna, no dizajn ne samo da nam govori o cijeni, već prema izgledu neke tubice ili teglice možemo zaključiti radi li se o, na primjer, organskoj formuli, kremi za prištiće za teen generaciju, ružu slavne pjevačice ili luksuznom serumu za seniorke.

– Za mnoge brendove, pakovanje znači brendiranje – istakla je Marty Neumeier u knjizi “The Brand Gap”.

– Ujedno, to je posljednja i najbolja šansa da brendovi utiču na nas, u trenucima dok biramo proizvode u dućanima. Nismo imuni ni na takozvane “shelfies”, proizvode koji su lijepi za fotografisanje. Iako nam se to čini trivijalno, pakovanje nas može zavesti ili navesti na krivi put, da pomislimo da se unutra krije čudesna krema – objasnila je Neumeier.

Ništa u ovo digitalno doba nije prepušteno slučaju, pa tako je i s pakovanjima. Neki brendovi nas privlače jer se slažu s našim principima i načinom života ili s onime što bismo htjeli biti. Zato, na primjer, kupujemo kozmetiku slavnih.

 • Osim izgleda, naša naklonost formuli ovisi i o načinu korištenja jer biramo između teglice, tubice, pipete i pumpice. Pipeta u posljednje vrijeme dobiva na slavi, podsjeća nas na laboratorije pa smo automatski uvjereni da se unutra krije neka efikasnija formula. S druge strane, sterilne tubice s pumpicom uglavnom su namijenjene čuvanju krema za osjetljivu kožu koja pati od dermatitisa.

  Sve više brendova obraća pažnju i na to kako će izgledati njihova online dostava. I dok smo u drogerijama i parfumerijama okruženi šarenilom koje se bori za našu pažnju, dostava na vrata mora biti poseban doživljaj.

  Ona brendu daje šansu da se predstavi na poseban način, na primjer da proizvod ukrasi mašnama, trakicama, posebnom kutijom i nekim autentičnim detaljem. Zato neki brendovi, kojima je styling proizvoda bitan i kod dostave, odlično prolaze kod novijih generacija koje sve više kupuju online.

  – Uspješnost pakovanja najviše se vidi u trenutku kad tražimo proizvod, a svejedno nam je što ćemo od toga kupiti – nastavlja Neumeier.

  – Ovdje su boje od presudne važnosti. Zato kompanije insistiraju na nekoj boji ili ne-boji, kako bi već na prvu bile prepoznatljive.

  Bijela boja sve je popularnija te nedostatak šarenila i natpisa evocira ekološku kozmetiku. I dok se mnogi bore vizualno snažnim dizajnom, kompanije koje su prešle na organsku stranu, pročistile su dizajn i odlučile igrati na kartu minimalizma i jednostavnosti.

 • U istoj sferi su i reciklirana pakovanja bez dodatka boje, a papir je bež, gotovo neugledan, ali ulijeva povjerenje da su unutra jednako pročišćene formule, bez umjetnog kolorita i suvišnih sastojaka i parfema.

  Zlatna pakovanja obično su skuplja, asociraju nas na luksuz i moćne sastojke, pa ako nismo idealna publika, automatski ih zaobilazimo.

  Neki brendovi ne mijenjaju toliko kreme i formule, koliko pakovanja, pa konstantno imamo osjećaj da imaju nešto novo. Bila formula dobra ili loša, činjenica je da na nas izgled utiče više nego što mislimo. Marketinški stručnjaci konstantno rade na tome kako bi nam se proizvod svidio izvana i dao nam što bolju poruku, ali to nipošto ne smije biti važnije od onoga što se krije unutra. (Ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,