Srijeda, 14. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jesmo li narcisoidni ili samo zdravo samouvjereni?

Preuzmite sliku

Svima je već dobro poznata izreka “ljepota je u oku posmatrača, a oko posmatrača lijepim ljudima smatra one koji nam nalikuju. Možete to da provjerite i sami – poznata osoba koja vam se najviše sviđa, vrlo vjerovatno ima neke sličnosti s vama.

 • narcis-djevojkaa
 • Još od malena uče nas tome da zli i sebični ljudi o sebi misle samo u superlativima, ali činjenica je da jedan mali Narcis čuči u svakom od nas.

  Među ljudima koji su nam lijepi često biramo one koji su nam vrlo slični, i to na nesvjesnom nivou. Da bi se ispitala istinitost te teorije, sprovedena je jedna anketa u kojoj su učestvovale dame iz različitih salona ljepote – njihov zadatak bio je kažu koja od ponuđenih slavnih ličnosti im je najljepša.

  Rezultati govore da su djevojke odabrale one poznate ličnosti čije su fizičke osobine najsličnije njihovim.

  Međutim, spada li to u kategoriju narcisoidnosti?

  “Ja bih to prije povezala sa nekom zdravom dozom samoljublja. Ako nam se sviđa neko ko je po tipu sličan nama, to vjerovatno znači da se i mi sami sebi dopadamo”, izjavila je psiholog Tanja Dejanović Šagadin.

  Istraživanje je pokazalo da je pozitivno i zdravo ako na drugim ljudima lijepim smatrate nešto što imate i vi sami. Ali prava narcisoidnost je nešto sasvim drugo.

  “Oni su uglavnom dosta kompetitivni. Vrlo teško im pada kada u nečemu nisu najbolji, teško im je da to prihvate. S druge strane, okolina im može slati mnogo poruka u vezi sa tim da su hladni, da pričaju samo o sebi… Tada je korisno potražiti i stručnu pomoć.”

  Ako ste se prepoznali u ovom opisu, priznajte to prvo sebi, jer ste ionako vi sami sebi najbitniji. Zatim će biti mnogo lakše razgovarati o tome s drugima.

 • o-SELFIE-facebook
 • Novu generaciju narcisa, međutim, iznjedrio je novi bum selfieja. Ali ne tek poneki, već cijela gomila.

  “Problem nastaje kada selfie postane glavni cilj i smisao nekog događaja. Dakle, ako odete negdje kako biste se slikali milion puta, to onda ne vodi stvarnom doživljaju događaja”, dodaje psiholog.

  Uhvatiti svoj odraz u izlogu kada šetate gradom sasvim je normalna stvar. Selfieji na svakom ćošku te iste šetnje – baš i nisu.

  (super zena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,