Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jeftino i lako: Trik koji neutrališe miris dinstanog luka

Preuzmite sliku

Mnogi od nas i na samu pomisao na dinstanje luka odustanu od kuhanja jer je miris luka jako teško neutralisati, a posebno je neprijatno tokom zime kada ne možemo da držimo otvorene prozore i vrata.

Miris dinstanog luka se „uvuče“ u sve, od garederobe do kose.

Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade. Ipak, i ovu zamku je moguće izbjeći, i pripremiti ukusno kuhano jelo, a da vazduh u kuhinji ne poprimi neprijatan miris.

Trik je u dodavanju jednog jednostavnog sastojka, koji većina nas ima u kuhinji, a to je soda bikarbona.

Kad isjeckate crni luk i spustite ga u tavu sa zagrijanim uljem, obavezno dodajte kafenu kašičicu sode bikarbone. Ukoliko je količina luka veća od pola kilograma, dodajte punu supenu kašiku i ostavite luk da se dinsta kao i uvijek.

Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje. Također, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahtjeva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite – luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.

Ovaj trik primjenjuju kuhari u velikim restoranima i hotelima. (direktno.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,