Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jedva preživio i izbjegao paralizu, a nakon samo 17 mjeseci osvojio brutalno takmičenje

Preuzmite sliku

Da sport doista piše nevjerovatne priče i da su vrhunski sporisti nerijetko sazdani od nekog drugačijeg materijala, i fizički i mentalno, potvrđuje čudesan primjer belgijskog triatlonca Diega van Looya.

On je prije nekoliko dana slavio na ISRAMAN-u, dužinskom triatlonu održanom u izraelskom gradu Eilatu. Riječ je, zapravo, o takmičenju popularnom pod nazivom Ironman (čelični čovjek), premda u stvarnosti pravo na to ime polaže samo onaj originalni Ironman na Havajima.

No, kako god ga zvali, radi se o doista brutalnoj disciplini koja se sastoji od 3,8 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42.195 km trčanja. Izazov je to koji je, kako mu i ime govori, rezervisan samo za “čelične ljude”, a junak ove priče je i više od toga. Naime, prije samo godinu i po Diego van Looy je preživio nesreću nakon koje je bilo upitno hoće li više uopšte moći hodati. A on ne samo da je prohodao, nego je bio i najbrži u nemilosrdnoj utrci ukupno dugačkoj 226 kilometara, prenosi Jutarnji list.

 • Loše prognoze

  – 16. augusta 2021. kamion me udario brzinom od 60 km/h na cesti u Petri, na Mallorci. Hitna pomoć stigla je za petnaest minuta i odvezla me u bolnicu u Manacor gdje sam podvrgnut dvjema operacijama vrata i leđa – prisjetio se Van Looy u razgovoru za španjolsku Marcu.

  Diego je imao slomljena tri vratna pršljena, četiri torakalna pršljena (T7, T8, T9 i T10) i nekoliko rebara što je uzrokovalo pneumotoraks. Ljekari su mu doslovno spasili život.

  – U ovakvoj nesreći, s ovakvim ozljedama, smrt je uobičajena – mirno priča 32-godišnji Belgijanac.

 • Srećom, žilavi sportista je preživio, a zahvaljujući dobrom radu hirurga izbjegao je i paralizu koja se obično povezuje s ovakvim prijelomima.

  – Za deset dana prebacili su me u kliniku u Gentu i nakon dva mjeseca mogao sam započeti s rehabilitacijom.

  Prikovan za krevet, slušao je pesimistične prognoze i savjete ljekara i svojih bližnjih.

  – Govorili su mi “Diego, ostavi se sporta”, ali ja sam htio pokušati ponovno.

  S više od 30 godina na leđima i nizom uspjeha iza sebe (svjetski prvak u dugom duatlonu, osam pobjeda u profesionalnim triatlonima srednjih i velikih dužina, komotno je mogao zaključiti karijeru i ne žaliti ni za čim. Ali, nije bilo šanse da odustane, da na ovakav način okonča svoj sportski put.

  – Triatlonci, naravno, nisu nogometaši. Mi to ne radimo zbog novca, već nas pokreće strast – ističe Van Looy i dodaje kako se do svoje 40. godine želi profesionalno takmičiti koliko god bude mogao.

  Njegove fotografije na kojima se vidi kako je tokom bolničke rehabilitacije nosio biciklistički dres, jasno su ukazivale na to koliko je odlučan vratiti se sportu.

 • Treća operacija

  – Čim sam prestao osjećati bolove, počeo sam trenirati. Nakon pet mjeseci ponovno sam sjeo na bicikl, a pola godine kasnije krenuo sam trčati.

  U junu 2022. podvrgnut je trećoj operaciji koja je poslužila za zatvaranje hirurškog procesa i uklanjanje šarafa koji su držali kičmu. U augustu se počeo primjećivati napredak.

  – Osjećao sam se jako dobro. Istina, tokom hladnih dana primjećivao sam neke posljedice, posebno u rebrima, ali vidio sam da mogu izdržati visoki ritam kao i prije nesreće.

  Maraton u Malagi u decembru bio mu je prvi takmičarski test i položio ga je s respektabilnim vremenom 2;32:47. Sve je bilo spremno za veliki izazov, nastup na ISRAMAN-u. Ali, nije Diego došao samo nastupiti. U cilj je ušao kao pobjednik, nakon devet sati i 44 minute plivanja, vožnje bicikla i trčanja. Sam završetak triatlona bio bi veliki doseg, ali Belgijanac se htio vratiti kao pobjednik. I uspio je. Samo godinu i po nakon što mu je život visio o koncu… (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje