Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jednostavni trikovi: Kako da se riješite stresa na poslu

Pored svih rokova i odgovornosti sasvim je normalno da osjećate veliki stres.

Da li znate tačno zašto se tako osjećate? Jedno nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu “Journal of Marketing Research”, otkrilo je kako emocionalni sukob i osjećaj krivice ili straha može izazvati da se tako osjećate, a ne zato što je to stvarno tako.

Naučnici su zamolili učesnike istraživanja da razmisle o popunjavanju niza zadataka, a zatim su ih zamolili da zamisle istu situaciju, samo u sukobu jedni sa drugima, bez obzira na to da li se radilo o vremenu ili resursima. Rezultati su pokazali kako su se učesnici osjećali loše, bez obzira na razlog sukoba. Zvuči poznato?

 • disanje-stres
 • Dobra vijest je da, uvijek postoje mali trikovi, koji će vam pomoći da se nosite sa stresom na poslu.

  1. Disanje

  Vjerovali ili ne, disanje je najlakši način za borbu protiv stresa, tako da kad god osjetite da bi glava mogla da vam eksplodira, duboko udahnite. Fokusirajte se na duboko i sporo disanje, kao da meditirate. Brojite do 5 dok udišete i do 6 dok izdišete.

  2. Podijelite popis obaveza u 4 dijela

  Obični papir preklopite na 4 dijela, pa na svaki kvadrat napišite: “hitno”, “nije hitno”, “važno”, “nije važno”. Zatim svrstajte svoje zadatke u te 4 rubrike i krenite s onim “hitnima” i “važnima”. Nakon što ih obavite, precrtajte ih. Osjećaj će biti izvrstan pa će vam poslužiti kao motivacija da

 • djevojka-kafa-posao-raspolozenje
 • idete dalje. Ali, ljudi često potcjenjuju moć popisa. Nemojte i vi da budete među njima.

  3. Okrenite svoje negativne emocije

  Da li se osjećate zabrinuto zbog količine posla? Pokušajte sljedeći trik: umjesto očajavanja, recite sebi da ste jako uzbuđeni zbog toga. Sve je stvar perspektive. Ali, nemoj se potkopavati i prije nego što ste išta započeli. Takođe, sjetite se kako će vam se jednog dana trud već nekako isplatiti, a to je najvažnije.

  (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje