Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jednostavna rečenica kojom sebe možete motivisati za bilo šta

Preuzmite sliku

Pronašli smo trik pomoću kojeg ćeš prestati odgađati važne odluke u životu. Pravilo je jednostavno i primijeniti ga možeš na baš sve – razne zadatke, zdrave odluke ili međuljudske odnose.

Svi tokom života osjetimo potrebu za promjenom. I kad tačno znamo što želimo promijeniti i kako to trebamo postići, često zapnemo na prvom i ključnom koraku – nemamo motivacije početi. Zbog toga upadamo u začarani krug odgađanja i osjećamo se loše zbog toga. Novinarka i publicistkinja Caroline Buchanan uspjela je pomoću jednostavnog trika riješiti taj problem u svom životu, a o svemu je napisala i knjigu.

Kako pravilo funkcioniše?

Trik je nazvala “pravilo 15 minuta”, a pomaže nam da se lakše suočimo sa svim stvarima koje stalno odgađamo. Bilo to vježbanje, pronalazak novog posla, učenje nove vještine ili rad na odnosu, ovo pravilo može se primijeniti baš na sve. Zapravo je riječ o jednostavnom donošenju odluke da ćemo za nešto izdvojiti 15 minuta. To se vrijeme ne čini predugo, pa nam je lakše odvažiti se. Međutim, kad protekne 15 minuta, također će nam biti teže odustati jer smo sad već nešto postigli, prenosi MissZdrava.

Primijeniti se može na bilo šta

Buchanan je smislila pravilo kad jedne godine nikako nije mogla početi raditi na povratu poreza. Znala je da je to važan zadatak te da može ići u zatvor ako ga ne obavi. Tako je u toku tipičnog unutarnjeg monologa kojim se pokušavala motivisati izgovorila ključnu rečenicu: “Hajde, samo 15 minuta”. To ju je dovoljno motivisalo da počne, napravila je tablice i najednom je primijetila da se toliko udubila u zadatak te da je 15 minuta odavno prošlo.

Recimo da želiš spremiti kuću, ali si u otporu od samog pogleda na nju, čini ti se kao previše posla i odugovlačiš sjedeći na kauču. No što bi bilo da odlučiš izdvojiti 15 minuta, koje si olako potrošila na kauču, i probaš spremati. Sigurno u to vrijeme nećeš stići spremiti cijelu kuću, ali bi se mogla iznenaditi koliko toga hoćeš.

Pravilo se ne mora primijeniti samo na ovako jednostavne zadatke. Primjerice, možeš ga iskoristiti i u odnosima. Kad si zadnji put nazvala roditelje? Nikad nemaš vremena? Možda će 15 minuta predviđenih za telefonske pozive barem jednom sedmično zvučati izvedivije? U krajnju ruku, barem 15 minuta zaslužuje svako do koga ti je stalo.

U 15 minuta do zdravijeg života

Vježbanje je jedna od aktivnosti u kojima ljudi često imaju problema s motivacijom. Svi smo se našli u situaciji da smo odlučili početi vježbati, no kada dođe trenutak za to, ipak odgodimo za sutradan… I tako u krug. Odraslim ljudima između 18 i 60 godine preporučuje se vježbati 150 minuta sedmično ili 75 minuta ako je riječ o intenzivnom treningu. To vrijeme može se rasporediti u pet dana po 30 minuta umjerenog treninga ili u 15 minuta intenzivnog treninga.

Prednost ovakvog vježbanja je u tome da što brže sagorijevamo masti te brže gradimo mišiće, ali prije svega činimo veliku uslugu za svoje zdravlje. Prema istraživanju Evropskog društva za kardiologiju, tjelovježba u trajanju od 15 minuta na dan produljuje životni vijek, odnosno smanjuje rizik od smrti za čak 35% u usporedbi s onima koji ne vježbaju. Osim toga, kraće vježbanje znači više vremena za odmor između sesija.

Svako ima 15 minuta u danu, koje se čine kao “ništa”, a zapravo za to vrijeme možemo postići važne stvari. Primjerice, često odgađamo pretrage i odlazak ljekaru jer mislimo da nemamo vremena, no ako izdvojimo nekoliko minuta i putem interneta ugovorimo policu zdravstvenog osiguranja, na preglede više nećemo morati čekati sedmicama i ideja o odlasku ljekaru više se neće činiti tako strašnom. Za zdravlje uvijek vrijedi izdvojiti vrijeme i nekad je bolje izdvojiti 15 minuta kao preventivni korak, nego mnogo više za kasnije popravljanje štete.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,