Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jednostavna navika uz koju se brže mršavi, a rezultati dugo traju

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da je tempiranje obroka obećavajući alat za kontrolisanje težine.

Istraživanja prehrane, naime, nisu usredotočena samo na ono šta jedemo, već i kako jedemo – na naša ponašanja i navike kada je u pitanju prehrana.

Na taj način otkrivaju se najrealniji pristupi kontrolisanju težine, prenosi Zadovoljna.hr.

Posljednje pilot-istraživanje koje je trajalo 12 sedmica pokazalo je da su sudionici koji su obroke jeli unutar konzistentnog 10-satnog vremenskog okvira bili uspješni u gubitku kilograma. Osim toga, tim su se sudionicima smanjili masnoća na području stomaka, krvni pritisak i razina holesterola, dok im se razina šećera u krvi stabilizirala.

U sklopu istraživanja u kojem je sudjelovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom nije bilo ograničenja u hrani ili kalorijama. Prije sudjelovanja u istraživanju sudionici su svoje obroke jeli unutar okvira od 14 sati ili više.

Metabolički sindrom dijagnosticira se kada neko ima najmanje tri faktora od navedenih: višak tjelesne masti oko struka, visoki kolesterol ili trigliceride, visoki krvni pritisak, visoki šećer u krvi, inzulinska rezistencija.

Tokom studije sudionici su smanjili vremenski okvir unutar kojeg su jeli. Nisu preskakali obroke i najčešće su kasnije doručkovali kako bi mogli kasnije večerati, ali su se držali okvira od 10 sati. Taj način prehrane zapravo je nalik povremenom postu, načinu prehrane koji je jako popularan u posljednje vrijeme.

Čini se da jedenje unutar ograničenog razdoblja djeluje zato što se usklađuje s cirkadijalnim ritmovima, odnosno biološkim satom svakog pojedinca, a upravo se nepravilan obrazac prehrane pokazao kao jedna od navika koja ometa taj prirodni ritam.

I druga istraživanja koja su se oslanjala na cirkadijalni ritam pokazala su da to kada jedemo može biti jednako važno kao i što i koliko jedemo.

Postoji idealna situacija, ali…

Idealna situacija kada je u pitanju težina jest ona u kojoj spriječimo debljanje umjesto da nakupimo višak kilograma koje onda pokušavamo izgubiti.

Međutim, postoji bezbroj razloga zbog kojih taj scenarij nije realističan u životima mnogih ljudi, pa trebaju nova rješenja.

Promjena prehrane i više vježbanja može vas učiniti zdravijom osobom, međutim gubitak viška kilograma nije nimalo lagan proces. Mnoga rješenja pokažu se kratkoročnima, ali čini se da bi promjene u ponašanju poput jedenja unutar određenog vremenskog okvira mogla biti korisna i pomoći u razvijanju novih navika. Naravno, dodatne studije morat će potvrditi njihovu učinkovitost. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,