Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jedno školsko dvorište, podijeljeno na ‘dva svijeta’: Travnička ljubav Elle i Inasa srušila sve barijere podjela

Podjela na ‘naše i njihove’ jedan je od najvećih problema sa kojima se naša država suočava. Jedan takav je i segregacijski fenomen nastao u obrazovnom sistemu, naziva se ‘dvije škole pod jednim krovom’

Ljubav bez obzira na sve pobjeđuje, dokaz tome je i prelijepa ljubavna priča, možda i najljepša 24 godine nakon rata, o Elizabeth Elli Hrgić i Inasu Dagoji koji su pobijedili politiku podjela u našoj državi i prije nekoliko dana uplovili i bračne vode.

Svoju predivnu priču o nastanku njihove ljubavi “u jednom školskom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta” Ella Hrgić objjavila je na svom Facebook profilu. Ubrzo nakon objave fotografija je postala viralna i pobrala veliki broj simpatija.

“Nas dvoje. Svatko ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta. U jednom dvorištu, kojeg oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uvjerili da su oni preko puta drugačiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i vjerovali. Ali što znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! Ljubavi koja ruši granice, barijere, predrasude, ponos. Ljubavi koja u onom drugom vidi čovjeka. Čovjeka sa srcem i dušom, satkanog od krvi i mesa, sa tisuću i jednom vrlinom i manom. Čovjeka kojeg je onaj Najveći satkao od najljepših mogućih niti. Mi smo se prepoznali. Nevidljiva ruka odabrala je nas dvoje da volimo, ljubimo, opraštamo, gradimo neke bolje svjetove, imamo i učimo djecu pravim i istinski ljudskim vrijednostima”, napisala je.

“Danas sam zahvalna na svemu. Na dvije škole. Na ogradi. Na preprekama i barijerama. Jer spoznati ljubav, ljubiti i biti ljubljen, znači gasiti mržnju u sebi, opraštati, graditi mostove koje u čovjeku vide čovjeka. Nas dvoje, djeca, sa ove i one strane, naše i njihove ograde, želimo vam da pored sebe imate nekoga tko će u vama probuditi ljubav i od vas učiniti najsretniju i najljubljeniju osobu na svijetu. Onako kako smo to nas dvoje učinili za sebe. Radujte se svakom novom danu i učite djecu da su sva ista, da nije važno jesmo li crni ili bijeli, krstimo li se ili klanjamo. Učite djecu da budu dobri ljudi, koji onim velikim, neće vjerovati da je ograda zaštitita te da i sa one druge strane rastu dobra, talentirana, duhovita i puna ljubavi djeca. Neka vam smisao života bude Ljubav”, poručili su Ella i Inas. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje