Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedno od najljepših plovila ikada: Ovako će izgledati najveća jahta na svijetu…

Preuzmite sliku

Za one koji se usuđuju da sanjaju, odvažna realnost je upravo stigla. Džinovska morska neman, koju opisuju “brodom svih jahti”, uskoro će ploviti širom svijeta, a nekolicina privilegovanih će imati mogućnost da na njoj kupe svoj stan i dožive neprocjenjiva iskustva koja će dijeliti sa svojim gostima…

“Somnio” je prva najveća rezidencijalna jahta na svijetu koja će 2024. godine biti otkrivena na specijalizovanom norveškom brodogradilištu VARD. Ova superjahta je dizajnirana da odoli testu vremena kao jedno od najljepših plovila ikad napravljenih, prenosi Kuća Stil.

Po cijeni od 600 miliona dolara, “Somnio”, što na latinskom znači “sanjati”, kreirala su dva istaknuta svjetska arhitektonska i dizajn studija – “Tillberg Design” iz Švedske i “Winch Design” iz Ujedinjenog Kraljevstva.

 • “Somnio” se sastoji od 39 luksuzno opremljenih apartmana, koji se prostiru na šest etaža, a putnicima pružaju idealnu kombinaciju života na superjahti i hotelske usluge od šest zvjezdica. Cijena jednog apartmana iznosi oko 11 miliona dolara. Pogodnosti uključuju i spektakularni vinski podrum kapaciteta od 10.000 boca, kao i sobu za degustaciju; potom izbor restorana i barova, kao i klub sa objektima za sportove na vodi. Sa salona brodskog pramca pružaju se jedinstveni pogledi na idilične vodene pejzaže i ulaske u luku.

  Na jahti će biti dostupni i posljednji standardi bezbjednosti i zdravstvene njege, čime se vlasnicima apartmana i njihovim gostima obezbjeđuje najviši nivo zaštite usred pandemije i drugih globalnih rizika.

  Ekološka održivost je ključni fokus ove superjahte, koja se gradi najnovijom tehnologijom motora i naprednom brodskom opremom što će pomoći naučnicima i morskim stručnjacima u istraživanju okeanskih sredina. Međunarodno priznati eksperti će se pridružiti planu putovanja kako bi javnost informisali o najnovijim globalnim izazovima i rješenjima o ključnim pitanjima zaštite životne sredine i filantropije.

 • “Somnio” će biti dugačak 222 metra, sa bruto tonažom od 33.500 GRT. Projekat uživa podršku italijanske kompanije “Fincantieri”, matične kompanije VARD-a, jednog od najpoznatijih svjetskih graditelja specijalizovanih plovila.

  Sa fokusom na sporo putovanje, “Somnio” će istražiti četiri kraja svijeta, od Mediterana, sedmicu dana u New Yorku, ploveći južnim Pacifikom do ekspedicija na Antarktiku. Putnici će pristupiti nezamislivim iskustvima u toku uživanja u istinskoj intimi privatne jahte, uz mogućnost da jedinstveni život podijele sa istomišljenicima i prijateljima sa kojima će istraživati svijet. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,