Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jedna ženska karakteristika muškarcima je važnija čak i od lijepog lica

Preuzmite sliku

Muškarci su ženama nejasni u nekim stvarima, a jedna od najvažnijih je šta je to što zapravo privlači na ženama.

Naravno, iz ove priče ćemo isključiti stereotipne likove koji su zadovoljni lijepim licem prepunim šminke koje mogu pokazivati naokolo. Naime, u sklopu jednog istraživanja ispostavilo se da je ženski intelekt osobina koja je privlačnija od lijepog lica.

Naučnici su otkrili da muškarci u zemljama koje favorizuju ravnopravnost polova smatraju inteligenciju kod žena vrlo atraktivnom, za razliku od zemalja u kojima i dalje vlada velika nejednakost. Kako je objašnjeno, to ima smisla jer živimo u vremenu u kojem oba partnera moraju da rade, a s evolucijskog stanovišta osoba će inteligentnog partnera smatrati privlačnim jer u takvoj osobi vidi nekog ko će joj pomoći u održavanju finansijske stabilnosti.

Ali Igli, jedna od autorki istraživanja rekla je da “muškarci traže partnerke koje će im pomoći da minimalizuju troškove i povećaju korist za njihov budući život”.

Ova promjena u svijetu privlačnosti ima utjecaj i na izlaske – na sastancima se od osoba očekuje da se pojave kao ispunjene osobe s određenim dostignućima i s odgovorom na pitanje u kom smijeru žele da se njihov život razvija. Istraživanje je pokazalo i da je od ljepšeg lica bitnija sposobnost samootkrivanja. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje