Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jedna mala promjena u načinu razgovora sa djecom može ih dovesti do uspjeha

Preuzmite sliku

Da li će djeca savlađivati uspješno zadatke, kako školske tako i životne, najviše zavisi od roditelja jer oni najviše oblikuju djetetov um.

Ukoliko svoju djecu učite da razmišljaju samo na jedan način, bez mogućnosti da prihvataju i druge ideje i da se drže samo jednog stava, griješite jako. Na taj način im onemogućujete šansu za uspjehom, kreativnošću, za razvijanjem ličnosti.

Ako im ukazujete na to da svaki problem sagledaju iz više uglova, da uvijek postoji više rješenja, vi im utirete put za nove mogućnosti koje će njihov um prihvatiti i samim tim u životu postizaće više uspjeha na svakom polju, savjetuju stručnjaci.

Način razmišljanja i komuniciranja je jako važan u životu. Na primjer, kada vaše dijete dobije dobru ocjenu, nemojte mu samo reći da je pametno i na tome završiti razgovor. Umjesto toga recite vašem djetetu da je puno učilo i da sada vidi kako se trud zaista isplati i ohrabrite ga da tako i nastavi.

Kada hvalite dijete kako je talentovano za nešto, stavljate mu do znanja da bi trebalo da nastavi da vježba i radi kako bi postizalo pun potencijal. I samo dijete će takvim ukazivanjem shvatiti da je potrebno da se trudi kako bi bilo uspješnije i, naravno, biće. Tako mu pomažete da razvije pun potencijal koji će mu se svakako isplatiti u životu. (super žena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,