Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jedina zemlja u kojoj je dječja igra zaštićena zakonom

Preuzmite sliku

Koliko god odraslima nekad djelovala haotično i neshvatljivo, igra je od velikog značaja za dijete.

Međutim, veoma često se prema igri odnosimo kao prema nečemu nevažnom, pa se pri gradnji naselja ne ostavlja dovoljno prostora za igru, a škole opterećuju djecu gradivom nauštrb vremena koje im preostaje za igru. Tada igra postaje luksuz, a znamo šta se dešava sa luksuzom: ne mogu ga priuštiti oni koji nemaju novca.

Ali postoji jedan izuzetak. U državi Vels, koja je u sastavu Velike Britanije, postoji zakon koji nalaže provjeru svakog plana stambene ili cestovne gradnje kako bi utvrdili na koji način će gradnja uticati na dječju igru. Pored toga, u gradovima čiji budžeti i nisu naročito veliki imaju besplatne centre za igru, gdje je sav materijal za igru doniran, a rad centara se finansira skromnim sredstvima iz gradskog budžeta ili grantovima.

U siromašnim opštinama, gdje jedno od tri domaćinstva živi ispod linije siromaštva, neka djeca ne idu ljeti na odmor, pa im opštinske vlasti nastoje organizovati zabavu u njihovom naselju. Na primjer, u gradu Flintšajru organizovali su 70 igraonica na otvorenom svaki dan tokom rasupsta.

UN je dao djeci pravo na igru, ali prva država na svijetu koja je to pretvorila u zakon je Vels.

Sve lokalne vlasti u Velsu moraju obezbijediti dovoljno mogućnosti za igru djeci na svojoj teritoriji, nalaže mjera koju su izglasali parlamentarci u Kardifu 2010. godine. Ovaj zakon podstiče gradske vlasti da pitaju djecu kakve događaje i aktivnosti žele i da onda uvaže njihove želje u godišnjim akcionim planovima.  Time je Vels postao prva zemlja na svijetu koja igru shvata ozbiljno. (buka.com)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,